Zelfs de bijen hebben last van tropische temperaturen

Foto: Pixabay - PollyDot (CC0-Public Domain)

HAELEN – Waar mensen zuchten onder de tropische temperaturen hebben zelfs de bijen het niet gemakkelijk.

Massaal zochten ze de afgelopen weken al afkoeling buiten, tenminste de volken die zeer groot zijn, en zeker als ze geen open gaasbodems in hun kast hebben.

Vocht
De bijen zitten dan in grote trossen voor op de kast. Een normaal verschijnsel. Het lijkt erop of de bijen gaan zwermen maar tegen de avond gaan ze weer naar binnen. Met dit warme weer hebben ook de bijen veel vocht nodig. Van augustus tot in oktober wordt de populatie winterbijen gevormd. Verantwoordelijk daarvoor zijn de werksters, die in die periode de larven moeten voeren. Hoe sterker en gezonder die zijn, hoe beter dat is voor de ontwikkeling van de aanstaande winterpopulatie. Voor de verzorging van het broed is veel water nodig. Bijen worden dan ook vaak gezien bij vijvers, liefst op ondiepe plekken, om water te halen.

Honing
Wel is dit jaar al volop honing gehaald, de imker kan honing slingeren en de honing in potjes doen. Je ruikt de bloemen!  Zwermen doen de bijen in deze tijd van het jaar niet vaak meer. Ziet u toch een bijenzwerm? Op deze site vindt u imkers die de zwerm komen ophalen. Meer weten over deze interessante dieren? Kom naar de bijenstand van Bezoekerscentrum Leudal op zondag 5 augustus, aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Van 13.00 uur tot 17.00 uur is er is een imker aanwezig die u graag meer vertelt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen