Dagtocht voert langs de ‘verborgen parels’ van Leudal

Één van de parels: de sluis in Neer
Één van de parels: de sluis in Neer
Foto: Cliotravel

LEUDAL – Historisch Reisgenootschap Cliotravel houdt op woensdag 8 augustus de dagtocht ‘Parels van Leudal’. De verzorgde rondreis door de gemeente start om 9.00 uur vanaf de parkeerplaatsen bij het Leudalmuseum, aan de Roggelseweg 58 te Haelen.

Leudal is qua oppervlakte de grootste gemeente van Limburg. Vorig jaar bestond de fusiegemeente 10 jaar, maar de geschiedenis van de 16 kernen is natuurlijk veel ouder.

Lappendeken
De oudste sporen van menselijke activiteiten op het grondgebied van de huidige gemeente gaan zelfs tot ver in de prehistorie terug. In de Romeinse tijd was het gebied een uithoek van het grote keizerlijke imperium, waar een belangrijke weg van Tongeren naar Nijmegen doorheen liep. In de Middeleeuwen was Leudal een bestuurlijke lappendeken met graafschappen, heerlijkheden en vrijstaatjes.

Napoleon
Deze situatie bleef bestaan tot aan het einde van de 18de eeuw, toen Frankrijk het gebied inlijfde. Na de val van Napoleon werd Leudal opgenomen in de nieuwe Nederlandse provincie Limburg. Bij de Belgische scheiding in 1839 bleef dit deel van Limburg bij Nederland.

Wisselwerking
In de tocht ‘Parels van Leudal’ maak je kennis met de gemeente aan de hand van cultuurhistorische objecten. Ieder item vertelt iets over een historische periode in Leudal en over de wisselwerking tussen de grote historische ontwikkelingen en de weerslag daarvan in deze gemeente. Het zijn echte parels, vaak verstopt, waarvoor soms enige moeite nodig is om ze te ontdekken. In de excursie zijn de rondrit met personenbus, koffie/ thee met vlaai, lunch, middagaperitiefje, gidsbegeleiding en documentatie inbegrepen. De reisprijs bedraagt 51 euro p.p. Opgeven kan via www.cliotravel.nl of per telefoon: 06-19.67.53.94.

Fietsroute
Samen met de gemeente Leudal heeft Historisch Reisgenootschap Cliotravel van deze tocht rondom het decenniumfeest een fietsroutekaart Parels van Leudal ontwikkeld. Deze is gratis te verkrijgen bij de toeristische punten in Leudal en op het gemeentehuis te Heythuysen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen