Varkenshouders uit Leudal en Nederweert vormen coöperatie 7LL

Foto: Facebook Zevenellen

BUGGENUM – Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) heeft met zes varkenshouders uit Leudal en Nederweert een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de bouw van een mestbewerker op bedrijventerrein Zevenellen in Buggenum.

Dat meldde Dagblad De Limnburger woensdag. De zes agrariërs hebben samen de coöperatie 7LL gevormd.

Biobased
Dinsdag werd het principeakkoord werd getekend. In oktober wordt een definitief contract verwacht. De bouw zou dan eind 2019 kunnen starten. Met het plan is een investering van 3,5 miljoen euro gemoeid. Volgens de directeur van OML, Serge Hoppenbrouwers, biedt het initiatief weer nieuwe kansen. ‘Zo is er concrete interesse van een bedrijf dat bij zijn productieproces veel restwarmte overhoudt. Die warmte zou de mestbewerker weer kunnen gebruiken om bijvoorbeeld mest verder in te dikken. Maar als OML worden we ook afgerekend op financieel rendement. Zevenellen vol krijgen met alleen biobased-bedrijven kan lang gaan duren. Vandaar dat ook andere bedrijven welkom zijn’ aldus Hoppenbrouwers tegen de krant.

Ysselsteyn
Met de agrariërs die de coöperatie zijn opgestart, wordt al circa 2,5 jaar gesproken. Ook zijn omwonenden en lokale politiek zo’n anderhalf jaar geleden op bezoek geweest bij een soortgelijke mestbewerkingsinstallatie in Ysselsteyn. De installatie in Buggenum behelst een hal van circa twintig bij vijftig meter waarbinnen de mest wordt gescheiden in een dikke en een dunne fractie. Die kunnen vervolgens verder worden verwerkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen