Veel venijn en gif: affaire Verheul blijft doorsudderen

Foto: Pixabay - 256417 (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De affaire Verheul blijft de politieke gemoederen nog steeds ernstig verhitten. Woensdag verscheen een interview met de ex-wethouder, tegenwoordig raadslid namens de eenmansfractie Leudal Sociaal, in het weekblad VIA. Daarin haalde Richard Verheul flink uit naar zijn oude partij Ronduit Open en naar raadslid Mathieu Wagemans in het bijzonder.

Vandaag reageerden fractievoorzitter Jordi Custers en voorzitter René Strijbosch met een persbericht, waarin ze aangeven dat het voor hen onbegrijpelijk is dat Verheul vertrok bij Ronduit Open.

Potdicht
‘Dit gebeurde namelijk binnen 24 uur nadat hem gemotiveerd werd meedegedeeld waarom hij niet zou worden voorgedragen als wethouder voor Ronduit Open. Hierom hebben wij de afgelopen weken geprobeerd met Richard om tafel te gaan om het een en ander te bespreken. Dit was de reden dat er tot vandaag geen uitgebreide reactie vanuit onze kant kwam. Gezien zijn uitingen in de media van afgelopen week, kunnen we concluderen dat hij hiertoe zelf de deur potdicht heeft gedaan’, aldus de kopstukken van de lokale coalitiepartij.

Theater
De kwestie escaleerde al ver voor vandaag volledig. Strijbosch wilde dat Verheul zijn zetel inleverde. Die weigerde dat categorisch. Vervolgens ontstond er een enorm theater tijdens de benoeming van de wethouders van de nieuwe coalitie. De genante vertoning, waarbij drie stemrondes nodig waren om de door Ronduit Open voorgedragen nieuwe wethouder Mart Janssen op die positie te krijgen, was voor de oppositie een reden om te concluderen dat de eerste barsten al in de coalitie zaten, voor die goed en wel was aangetreden.

Geloofwaardigheid
Ronduit Open geeft in het persbericht van vandaag aan dat de partij nu eenmaal de luxe had dat er meerdere kandidaat-wethouders beschikbaar waren. ‘Alles afwegende hebben fractie en bestuur geconcludeerd dat Mart Janssen de geschikte kandidaat voor wethouder sociaal domein is.’ De partij blijft het onbegrijpelijk en onverteerbaar vinden dat Verheul zijn zetel niet heeft ingeleverd, vooral omdat er een onvoorwaardelijke verklaring is getekend dat degene die – om welke reden dan ook – de partij verlaat zijn zetel terug zal geven aan Ronduit Open. Daar bestaat wettelijk overigens geen enkele verplichting toe, maar Ronduit Open noemt het niet nakomen van die afspraak niet alleen funest voor de geloofwaardigheid van Verheul, maar ook voor die van de politiek.

Nonsens
‘We betreuren het te moeten constateren dat Richard Verheul zowel publiekelijk als achter enkele leden van Ronduit Open hun rug om zijn gal spuit [sic], dat hij het gesprek met verschillende leden van Ronduit Open niet wil of durft aan te gaan, en dat hij de politieke realiteit niet accepteert zoals hij is en vandaar een hoop nonsens de wereld in helpt. Hij spuugt in het kader van eigen belang op de kiezers en leden van Ronduit Open dankzij wie hij twee jaar wethouder is geweest en nu ook weer zijn zetel kan claimen in de gemeenteraad. Deze kwestie heeft Ronduit Open ondertussen zowel negatieve energie gekost dat we blij zijn het bij deze te kunnen afsluiten’, zo wordt het bericht van Custers en Strijbosch behoorlijk venijnig beëindigd.

Zuivering
Ondertussen is er achter de schermen bovendien veel commotie ontstaan over de terminologie die Ronduit Open-raadslid Wagemans heeft gebruikt om het vertrek van diverse leden van Ronduit Open in de afgelopen jaren  te omschrijven. In VIA kreeg Wagemans uiteraard de kans om te reageren op de forse kritiek op zijn persoon door Verheul. Daarbij noemde hij het afscheid van die voormalige leden, waaronder bijvoorbeeld Rob Flinsenberg (nu CDA), ‘een noodzakelijke zuivering’. Flinsenberg was tot dusverre de enige die daar openbaar op reageerde, maar daarmee lijkt de kous nog niet af. Zoals de hele kwestie voorlopig nog niet ten einde lijkt. Hoe graag Ronduit Open dat ook wil.

https://twitter.com/flins006/status/1007133873472450560

Reacties