Leudal en de politiek: nieuw college, klassieke dramatiek

Foto: Twitter Jort Raemakers

LEUDAL – Nog niet goed en wel begonnen was het meteen weer dramatiek ten top, bij de vorming van het nieuwe college van B&W van Leudal.

Er waren maar liefst drie stemrondes nodig om de door Ronduit Open aangedragen kandidaat, Mart Janssen, als wethouder benoemd te krijgen.

Genant
Aanleiding voor de genante vertoning was het ontbreken van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van Janssen. Dat was een verantwoordelijkheid van burgemeester Arno Verhoeven die daar nadrukkelijk het boetekleed voor aantrok. Of dát daadwerkelijk ook de oorzaak was waarom diverse raadsleden niet op Janssen, maar op Richard Verheul hun stem uitbrachten, zullen we nooit weten. Maar het – anonieme- stemgedrag valt moeilijk los te zien van de soap die aan dit alles vooraf ging. Het opstappen van Verheul bij Ronduit Open nadat hem duidelijk werd dat de partij niet hem, maar Janssen als wethouder zou voordragen en het niet toegeven van Verheul aan de eis van die lokale partij om zijn zetel op te geven.

Burgemeester Verhoeven: toch weer een lastige avond…

Valse start
Waren er raadsleden die Janssen een hak wilden zetten? En vanuit welke motivatie? Burgemeester Verhoeven zat er duidelijk zwaar mee in z’n maag en deed na twee stemrondes een beroep op de verantwoordelijkheden van de raadsleden, ook met het oog op het toch al geschonden blazoen van de gemeente. Een valse start van een nieuw college was wel het laatste wat hij kon gebruiken. Uiteindelijk kwam de meerderheid voor Janssen er dus toch. Via scheepsrecht, zogezegd.

Afscheid
Waarna er ook nog afscheid genomen kon worden – als wethouder dan – van een zichtbaar geëmotioneerde Verheul. Janssen zal het om andere redenen moeilijk hebben gehad. Voor Verheul overigens niets dan lof vanuit bijna alle partijen. Alleen Ronduit Open had het uiteraard lastig om de juiste woorden te vinden, maar hield het toch zeer netjes. Een en ander zou ‘intern nog besproken worden’.

Kortom, de rust in Leudal is met het nieuwe college nog niet weergekeerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen