Haelensebeek zorgt voor verbinding tussen jong en oud

Foto: Waterschap Limburg

HAELEN – Dinsdag was de aftrap van de eerste Week van de Beek in en om de Haelensebeek, vlakbij basisschool de Leerlingst in Haelen.

Leerlingen van groep 5 tot 8 bekeken hoe water het landschap vormt, wat er groeit in en om de beek en nog veel meer. Ze deden dit onder deskundige begeleiding van gidsen van Groen Hart Leudal.

Jong en oud
De dag was extra bijzonder, omdat ook een aantal bewoners van de zorgcentra Proteion Magdalena en Sint Elisabeth uit Haelen erbij waren. Een bewoner van zorgcentrum Sint Elisabeth aan het woord: ‘Ik woon al 21 jaar in Haelen en ben nog nooit op deze plek geweest. Echt fantastisch!’ Jong en oud genoten samen en leerden veel, ook van elkaar.

Watereducatie
Twee keer per jaar brengen leerlingen van basisschool de Leerlingst een verslag uit aan Waterschap Limburg over de toestand in en om de Haelensebeek. Deze afspraak is vorig jaar gemaakt tijdens de officiële opening van het herinrichtingsproject van de beek. Het waterschap vindt het belangrijk om ook kinderen bewust te maken van de natuur, water en natuurlijk de klimaatverandering. Volgens portefeuillehouder beekherstel Joke Kersten, van Waterschap Limburg, kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen.

Herinrichting
Waterschap Limburg heeft samen met gemeente Leudal en provincie Limburg een stuk van de Haelensebeek opnieuw ingericht. De beek kan weer natuurlijk slingeren, waardoor er een landschap ontstaat met een grotere variatie van plant- en diersoorten. Er is een vispassage aangelegd en fiets- en voetpaden zijn verlegd en/of vernieuwd. Leerlingen van de nabijgelegen basisschool hebben meegedacht over het ontwerp van het stuk van de beek, dat vlakbij de school stroomt.

Blauwalgen
Tijdens een inspectie voor aanvang van de activiteiten werden door het waterschap overigens blauwalgen aangetroffen. De activiteiten werden daarom direct aangepast, zodat kinderen en ouderen van de zorgcentra niet in contact kwamen met het water uit de beek. Waterschap Limburg heeft ter plekke waarschuwingsborden geplaatst en adviseert om contact met het water te mijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen