Juni opnieuw Duboismaand in Leudal

LEUDAL – Net als verleden jaar zal ook in 2018 gedurende de maand juni weer aandacht worden besteed aan de grote Limburgse wetenschapper Eugène Dubois. Door middel van een reeks van activiteiten wordt de herinnering aan zijn leven en werk onder de aandacht gebracht.

Dubois (Eijsden 1858 – Haelen 1940) is een wereldberoemde Limburger, vooral bekend door zijn vondst van de ‘missing link’, het bewijs van het bestaan van een tussenvorm tussen mensen en aapachtigen (Homo erectus).

Partners
De activiteiten vinden normaal gesproken plaats in een samenwerking van drie partijen: de Eugène Dubois Foundation uit Eijsden), de Stichting Studiegroep Leudal en Speelpark Klein Zwitserland uit Tegelen, waar Dubois actief was in de kleigroeven. Laatstgenoemde moet dit jaar helaas verstek laten gaan: het park werd begin dit jaar getroffen door een flinke stormschade.

Programma
Eijsden is dus de bakermat van Dubois en zijn ideeën. Niet alleen in het Familiemuseum, maar ook in de mooie omgeving is heel veel over de professor terug te vinden. Het museum zal de hele maand juni elke dag geopend zijn. Hier kunt u de Duboiszaal en de apothekerstuin bezichtigen. Op afspraak kan gezorgd worden voor een specifieke rondleiding, uitsluitend gericht op Dubois, mét gids. Toegang daarvoor kost 5 euro p.p. Op zondag 17 juni vindt er de zomerlezing van de Stichting Eugène Dubois plaats, aanvang 11.00 uur. Kinderen krijgen de mogelijkheid vleermuizenhotels te maken. Meer informatie is hier te vinden.

De Bedelaar
Haelen is de plaats waar Dubois bijna 40 jaar van zijn leven woonde op landgoed De Bedelaar. Het was ook hier dat hij ondanks zijn al vergevorderde leeftijd experimenteerde met allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Hij bouwde niet alleen zijn villa, maar ook de voor zijn experimenten belangrijke Uilentoren, een ijskelder en een vleermuizentoren. Het zijn inmiddels allemaal rijksmonumenten. Tot en met 19 augustus is in het Leudalmuseum een grote wisseltentoonstelling over vleermuizen te bezichtigen. Entree kost 2,50 p.p. (kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen. Meer informatie is hier te zien.

De uilentoren op landgoed De Bedelaar.

Themawandelingen
Op zaterdag 9 juni vindt er in Haelen een themawandeling plaats, met onder meer een bezoek aan het landgoed De Bedelaar en bezichtiging van de Vleermuizentoren en de Uilentoren. Startpunt is om 14.00 uur café de Busjop aan de Busschopsweg 9 in Heythuysen. Gids is Jan van Horne. Deelname kost voor volwassenen 3,50 euro. De wandeling duurt 2,5 tot 3 uur. Aanmelden verplicht via mail [email protected] Een tweede mogelijkheid om deel te nemen is er op 17 juni, startpunt en en voorwaarden zijn hetzelfde. Alleen het tijdstip van de start is anders, namelijk 10.00 uur.

Dagtocht
Op woensdag 13 juni organiseert Leon Moonen een dagtocht vol natuurhistorie, rondom Eugène Dubois maar ook Erich Wasmann, bijgenaamd de Mierenpater. De kosten voor deze interessante dagtocht met een uitgebreid programma bedragen 59 euro p.p. Deelname is qua omvang beperkt. Voor detailinformatie én opgave kijk je op www.cliotravel.nl.

Batdetectoren
Op donderdag 28 juni is er in het Leudalmuseum dan nog een lezing over vleermuizen door deskundige Jan Kluskens.
De lezing zal zo mogelijk ook gelegenheid bieden om met batdetectoren het geluid van de vleermuizen te ervaren, in de derecte omgeving van het museum. Aanvang is 19.30 uur. Aanmelden verplicht: via mail [email protected] Deelname 2,50 p.p. (kinderen tot en met 12 jaar gratis).

Reacties

video
13311
Juni opnieuw Duboismaand
LEUDAL – Net als verleden jaar zal ook in 2018 gedurende de maand juni weer aandacht
https://leudal.nieuws.nl/2018/05/24/juni-opnieuw-duboismaand-leudal/
2018-05-24T11:33:02+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/05/24104923/dubois8.jpg
2018, cliotravel, De Bedelaar, Duboismaand, Erich Wasmann, Eugène Dubois, Eugène Dubois Foundation, Familiemuseum Eijsden, Homo Erectus, Jan Kluskens, Jan van Horne, Leon Moonen, Leudalmuseum, Mierenpater, missing link, programma, Speelpark Klein Zwitserland, Studiegroep Leudal, Vleermuizen
Cultuur