Harmonie De Drie Horens opent de Graafschapsfeesten met openluchtconcert

Foto: Harmonie De Drie Horens

HORN – Harmonie De Drie Horens opent de Graafschapsfeesten in Horn met een uniek, eenmalig openluchtconcert op zondag 27 mei bij het kasteel in Horn.

Niet zomaar een concert, maar een voorstelling met het verhaal over Philips van Montmorency, graaf van het landgoed Horne en bewoner van de burcht van Horn.

Onthoofd
Zijn leven vertoont grote overeenkomsten met dat van zijn vriend graaf Lamoraal van Egmont. Samen met Willem van Oranje komen zij in opstand tegen de vervolging van de protestanten door de Spaanse overheersers. Ondanks hun trouw aan de Spaanse koning worden Egmont en Horne op 5 juni 1568 onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Het vonnis markeert een omslagpunt in de geschiedenis en leidt, na de 80-jarige oorlog tegen het Spaanse Rijk, tot de officiële erkenning van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Wilhelmus
Voor het prachtige decor van het kasteel van Horn kruipt historicus en dorpsgenoot Adelin Rémy in de rol van de laatste graaf van Horn. Hij vertelt ons zijn levensverhaal, omlijst met bijpassende muziek uitgevoerd door het harmonieorkest onder leiding van dirigent Frans Hendrikx. Een koninklijke serenade klinkt bij het aftreden van Keizer Karel V. Bij het aantreden van zijn zoon koning Filips II wordt de Spaanse invloed steeds meer voelbaar en hoorbaar. Het toenemend verzet uit het Calvinistische noorden is te horen in de geuzenliederen. En wanneer de strijd ten einde is klinkt het bekendste geuzenlied: het Wilhelmus. De uitvoering van de 4-delige compositie “Egmont” van de Vlaamse schrijver Bert Appermont beschrijft het leven van Philips’ trouwe vriend Lamoraal van Egmont op een bijna tastbare manier.

Verzet
Na de pauze schittert zanger en entertainer Rob Reyners met nummers uit musicals en opera’s die ook weer gebaseerd zijn op verzet, verlangen en vrijheid. Gedurende de voorstelling verplaatst het verhaal zich langzaam naar het hier en nu, eindigend in de opstand van het Catalaanse volk tegen – wederom – het Spaanse gezag: ‘Viva Barcelona!’

Openstelling
Speciaal voor bezoekers van deze voorstelling worden de binnenplaats en de ridderzaal van kasteel Horn tijdens de pauze én na afloop opengesteld voor bezichtiging. Een unieke kans, aangezien de poorten van deze bewoonde burcht normaal gesloten blijven voor publiek. Een voorstelling die je gezien en gehoord moet hebben. Kaarten voor tribunezitplaatsen zijn te koop voor 12,50 euro bij Supermarkt Ruud & Sylvia Vermeulen, aan de Rijksweg 20 in Horn. Reserveren kan ook door te mailen naar [email protected] onder vermelding van naam, adresgegevens en het aantal kaarten. Het concert op 27 mei start om 15.00 uur.

Reacties

article
13260
Harmonie De Drie Horens opent de Graafschapsfeesten in Horn
HORN – Harmonie De Drie Horens opent de Graafschapsfeesten in Horn met een uniek, eenmalig
https://leudal.nieuws.nl/2018/05/16/harmonie-drie-horens-opent-graafschapsfeesten-openluchtconcert/
2018-05-16T16:30:46+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/05/16162643/Harmonie-De-Drie-Horens-kasteel-Horn.jpg
80-jarige oorlog, Adelin Remy, Bert Appermont, Filips II, Graaf van Egmond, Graaf van Horne, Graafschapsfeesten, harmonie De Drie Horens, Kasteel Horn, Philips van Montmorency, Republiek der Verenigde Nederlanden., Rob Reyners, supermarkt, Willem van Oranje
Cultuur