Richard Verheul stapt op bij Ronduit Open

Richard Verheul (Leudal Sociaal)
Foto: Facebook: Richard Verheul

LEUDAL – Wethouder Richard Verheul heeft vrijdag besloten om per direct uit de fractie Ronduit Open te stappen.

Verheul blijft wel lid van de gemeenteraad en zal voorlopig een eigen raadsfractie vormen onder de naam Leudal Sociaal. Verheul trekt zijn conclusies nadat hem is gebleken dat zijn partij iemand anders wil voordragen als wethouderskandidaat voor het sociaal domein, in de nog te vormen nieuwe coalitie.

Niet prettig
Verheul gaf aan De Limburger ook toe zich al langere tijd niet prettig te voelen bij de manier waarop partijgenoot en raadslid Thieu Wagemans hem bejegent. Partijvoorzitter Rene Strijbosch van Ronduit Open noemt het besluit van Verheul op de website van het dagblad vervelend. ‘Hij heeft goed werk verricht als wethouder, maar voor de komende periode valt de keuze van het bestuur op iemand anders.’ Er is op dit moment een coalitie in de maak door Samen Verder, Ronduit Open en D66. Met het vertrek van Verheul zou die beoogde nieuwe coalitie uitkomen op 15 van de 25 zetels. Naar verwachting is die nieuwe coalitie binnen twee weken een feit.

Benoeming
Als het aan Verheul zelf ligt blijft hij ook z’n wethouderfunctie uitoefenen in ieder geval totdat de gemeenteraad, zoals de verwachting luidt, in de raadsvergadering van 29 mei een besluit neemt tot benoeming van wethouders voor de zittingsperiode 2018-2022.

Presidium
In de presidiumvergadering van 22 mei worden eventuele gevolgen van het besluit van Verheul aan de orde gesteld, zoals het feit dat hij fractievoorzitter is geworden. Daarmee is hij immers ook presidiumlid. Gelet op de tijdelijke dubbelfunctie (als wethouder) zal met hem overlegd worden of bijwoning van de presidiumvergadering van 22 mei mogelijk beter kan worden overgeslagen. Verder moet de eventuele vertegenwoordiging van het nieuwe Leudal Sociaal in de raadscommissies besproken worden.

Commissies
Ook het feit dat de fractie Ronduit Open vanaf nu per raadscommissie niet meer drie, maar maximaal twee personen mag aanwijzen als lid dient aan de orde te komen. Wat dit aangaat stelt de griffier van de gemeente Leudal Wim Cormelissen voor, gelet op de al vergevorderde voorbereidingen van de commissievergaderingen van begin volgende week, dat Ronduit Open die commissievergaderingen nog met haar drie commissieleden bijwoont en dat de wijzigingen hun ingang vinden in de vergadercyclus van de raadscommissies van juni.

Reacties

article
13192
Richard Verheul stapt uit Ronduit Open
LEUDAL – Wethouder Richard Verheul heeft vrijdag besloten om per direct uit de fractie Ronduit
https://leudal.nieuws.nl/2018/05/11/richard-verheul-stapt-op-ronduit-open/
2018-05-11T18:04:57+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2016/03/12191810/12108907_536847149808161_1202882687167316674_n.jpg
Coalitie, Commissievergaderingen, D66, Leudal Sociaal, Mathieu Wagemans, onvrede, presidium, Rene Strijbosch, Richard Verheul, Ronduit Open, Samen Verder, Vertrek, wethouder, wethouderspost
Nieuws