Feest in de molenrijkste gemeente van Limburg

Foto: Molenstichting Leudal

LEUDAL – Leudal telt twaalf molens en is daarmee de molenrijkste gemeente van Limburg. Tijdens de Nationale Molendagen op 12 en 13 mei zijn deze molens voor het publiek geopend en veelal ook in werking.

De molenaars tonen u graag deze cultuurhistorische parels en kunnen veel vertellen over de historie en de werking van hun molen.

Watermolens
De gemeente Leudal is zeven watermolens rijk, waarvan er vijf nog in werking zijn. Tijdens de Nationale Molendagen zijn, met uitzondering van de Grathemermolen, al deze molens geopend. De Leumolen (Nunhem), de Elisabethmolen (Haelen), de Friedesse molen (Neer), de Uffelsemolen (Haler) en de Armenmolen (Neeritter) zijn tijdens de Nationale Molendagen zowel op zaterdag als zondag open. De Schouwsmolen (Ittervoort) is alleen op zondag open. De molens zijn te bekijken van 11.00 uur tot 16.00 uur. De Uffelsemolen en de Armenmolen zijn niet in werking.

Windmolens
Vijf windmolens sieren de gemeente Leudal. De molenaars van de Wind- en Motormaalderij St. Petrus (Roggel), de St. Antonius (Heythuysen), de Aurora (Baexem), de Hoop (Horn) en de Welvaart (Horn) zijn tijdens de Nationale Molendagen op hun molens aanwezig van 11.00 uur tot 16.00 uur. Molen de Welvaart is alleen op zondag geopend en de St. Antonius alleen op zaterdag. Bij voldoende wind zijn de molens ook in werking.

Hamerslagdag
De molen in Roggel heeft iets extra’s. Op zondag 13 mei wordt daar voor de achtste keer de Hamerslagdag gehouden. Smeden uit binnen- en buitenland laten dan hun boeiende ambacht zien. Zowel op zaterdag als op zondag zijn er voor de kinderen pannenkoeken. Meer informatie over de molens in Leudal is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen