Nieuwe tentoonstelling: vleermuizen in de natuur en in de cultuur

Foto: BCL

HAELEN – Van 22 april tot en met 19 augustus is er in het Leudalmuseum een nieuwe wisseltentoonstelling te bezichtigen over vleermuizen.

De tentoonstelling is opgezet door de Studiegroep Leudal en laat een uitgebreid beeld zien van dit sterk tot de verbeelding sprekende, mythische dier.

Duboismaand
Binnen de tentoonstelling wordt niet alleen aandacht besteed aan de vleermuis in zijn natuurlijke omgeving, maar ook aan de plaats en rol van dit dier in onze cultuur. Zoals gebruikelijk bij deze wisseltentoonstellingen zullen er ook nu weer lezingen aan de expositie worden gekoppeld. De tentoonstelling is tevens onderdeel van de Duboismaand 2018 en daarmee ook een herinnering aan het onderzoekswerk van professor Eugène Dubois.

Batman
De tentoonstelling is onder meer tot stand gekomen met medewerking van het vleermuizenmuseum in het Gelderse Neede. Dit enige vleermuizenmuseum in Nederland heeft belangeloos een groot deel van haar collectie in bruikleen gegeven. De vleermuis speelt door de eeuwen heen in vrijwel alle culturen een bijzondere rol. In de oudheid werden al bijzondere krachten en eigenschappen aan de vleermuis toegekend. Maar ook in de tegenwoordige tijd spreekt het dier tot de verbeelding, bijvoorbeeld in de boeken van Harry Potter of in de films van Batman. De tentoonstelling geeft ook daar een mooi overzicht van.

Openingstijden
Het Leudalmuseum, aan de Roggelseweg 58 in Haelen is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De entree kost 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen