Rechtbank zegt nee tegen geplande Livar-varkenshouderij

Foto: John Hölsgens

ROERMOND – Woensdag heeft de rechtbank van Roermond de vergunning vernietigd van het pluimveebedrijf aan de Beekkant in Baexem, dat een Livar-varkenshouderij wilde worden.

Volgens de rechter is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de stankoverlast. Ook de invloed op de gezondheid van longpatiënten die in de zorginstelling bij Hornerheide wonen zou niet genoeg gewogen zijn. De gemeente Leudal moet de vergunning daarom opnieuw bekijken.

Fataal
Het verschil tussen een Livar-varkenshouderij en andere varkensstallen is dat de dieren hier buiten kunnen lopen. Volgens de gemeente leverde dit geen problemen op voor de omgeving, maar de gezondheidsinstelling vindt dat de stankoverlast tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden omdat patiënten extra gevoelig zijn voor geurtjes. Het zou zelfs fatale gevolgen kunnen hebben.

Bedenkingen
Mathieu Wagemans (Ronduit Open) liet weten dat zijn partij al van meet af aan bedenkingen had. ‘Maar de bezwarencommissie van de gemeente wees alle protesten van de hand. De rechter oordeelt nu echter anders.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen