Leerlingen Sint Ursula op zoek naar de beste plaats voor een windmolen

HORN – Donderdagochtend was de coöperatieve vereniging Zuidenwind te gast op Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn, om daar een drietal gastlessen te verzorgen voor leerlingen van 2 Havo en 2 VWO.

‘Zoek de beste plaats voor een windmolen’, zo luidde de opdracht die werd toegelicht door John Schoonbroodt en Albert Jansen, respectievelijk voorzitter en secretaris van de organisatie.

Geschiedenis
Het ging om een vervolgopdracht voor het vak Innova, waarbij vakken integraal aan bod komen en dus ook de samenwerking met andere organisaties en bedrijven wordt opgezocht. Natuurlijk ging het over de kennis van windenergie, in combinatie met kennis over de eigen regio. Maar de aanpak is breder. Zo gaf Jansen aan de hand van de geschiedenis van Friedrich Wilhelm Raiffeisen uitvoerig uitleg over wat een coöperatie eigenlijk is en hoe het principe zich in de loop der jaren in diverse verschijningsvormen manifesteerde, van melkfabrieken en verzekeringen tot – uiteraard – de bank.

Vragen
Voorzitter Schoonbroodt kon vervolgens de leerlingen aan het werk zetten. Waar zouden de scholieren drie nieuwe windmolens plaatsen? Wat is daarvoor nodig aan ruimte en geld? Waar moeten ze allemaal rekening mee houden? Alle aspecten werden belicht: de natuur, het landschap, cultuur(historie), geluid- en schaduwhinder. Wat is een bestemmingsplan eigenlijk? En vooral natuurlijk ook: hoe worden de mensen in de buurt betrokken? Een aardige portie huiswerk. En nu maar afwachten in hoeverre de leerlingen de de sleutelwoorden van de coöperatie (‘eerlijk’, ‘samen’ en ’transparant’) in hun oplossingen verwerken…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen