Ruimingswerkzaamheden door januaristorm in natuurgebied het Leudal

Een storm kan ecologisch ook een positief effect hebben.
Een storm kan ecologisch ook een positief effect hebben.
Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Eind deze maand voeren diverse eigenaren gezamenlijk werkzaamheden uit in de bossen van natuurgebied het Leudal.

De werkzaamheden zijn gericht op het herstel van de onveilige situaties, als gevolg van de storm medio januari. In totaal vinden verspreid over circa 60 hectare herstelwerkzaamheden plaats.

Zware windstoten
De forse storm met zeer zware windstoten heeft over heel Nederland sporen nagelaten. Ook natuurgebied het Leudal werd flink getroffen: de storm heeft voor ontwortelde bomen, uitgebroken kronen en scheef gewaaide bomen gezorgd. Op een behoorlijk aantal locaties zijn hierdoor onveilige situaties ontstaan. Er ontstond zelfs een capaciteitsprobleem in de sector, waardoor het niet eerder mogelijk was de werkzaamheden uit te voeren.

Broedseizoen
Het Leudal is zeer populair onder wandelaars, fietsers en ruiters en veiligheid dient voorop te staan. Vanwege de bijzondere omstandigheden en om vóór het recreatieseizoen een veilige situatie te creëren, is in nauw overleg met de provincie toestemming verkregen om de noodzakelijke werkzaamheden in het broedseizoen uit te voeren. Voor uitvoering van de werkzaamheden wordt een inventarisatie uitgevoerd naar de aanwezige beschermde flora en fauna, conform de gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Door te werken met deze gedragscode worden bijvoorbeeld broedende vogels, mierennesten, roofvogelnesten en zeldzame flora ontzien tijdens de werkzaamheden.

Machines
Een storm heeft ecologisch gezien overigens ook een positief effect op het bos. Doordat er plaatselijk gaten vallen krijgen andere bomen meer ruimte om te groeien en bereikt meer licht de bodem. Het gevolg is dat de ondergroei, struiken en kruiden, zich beter kan ontwikkelen en het bos gevarieerder wordt. De gezamenlijke aanpak van de verschillende eigenaren heeft als voordeel dat de impact op het natuurgebied zo klein mogelijk blijft. De machines hoeven bijvoorbeeld maar één keer het gebied in. Desondanks kunnen paden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn, doordat ze stuk worden gereden door werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk na de werkzaamheden hersteld. De uitvoering van de werkzaamheden wordt begeleid door Bosgroep Zuid Nederland. Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Hendriks, Bosgroep Zuid Nederland, telefoon: 040-22.66.360 of per e-mail: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen