Coalitie Samen Verder – Ronduit Open – D66 aanstaande: CDA is boos

Huub van Helden (CDA)
Huub van Helden (CDA)
Foto: CDA Leudal

LEUDAL – De eerste gesprekken tussen Samen Verder, Ronduit Open en D66 om tot een nieuwe coalitie te komen, verliepen in een goede en constructieve sfeer, zo liet fractieleider Michel Graef van Samen Verder gisteren weten. De eerste contouren van een akkoord staan inmiddels op papier. Ondertussen spuwt het CDA vuur.

Bij elkaar opgeteld hebben de drie partijen Samen Verder (7), Ronduit Open (6) en D66 (3) een ruime meerderheid van zestien van de vijfentwintig zetels in de nieuwe raad.

Input
Dat wil echter niet zeggen dat er bij de onderhandelingen slechts gekeken wordt naar eigen partijprogramma’s, verkondigde Graef. Ook andere politieke partijen uit Leudal worden gevraagd hun inbreng te leveren. Naast de inbreng uit de politiek, kunnen ook verenigingen, instellingen, inwoners en andere organisaties input leveren voor het nieuwe akkoord, zo liet de voorman van de grootste partij van Leudal weten. ‘Het uiteindelijke coalitieakkoord is er niet voor de politiek, maar juist voor onze inwoners’, zei Graef, die tevens de coalitieonderhandelingen coördineert.

Mailen
‘We gaan als gemeente nog beter luisteren naar wat er leeft in onze zestien kernen en aansluiting zoeken bij de goede en kansrijke ideeën uit onze samenleving. Iedereen die ons input wil leveren, nodig ik uit om dit vóór 23 april aanstaande te doen via e-mail’. Dat laatste kan overigens via het persoonlijke adres van Graef: [email protected].

Gepasseerd
Of Huub van Helden (CDA) dat ook doet, is nog even de vraag. De christendemocraten kregen weliswaar meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen in Leudal, tot meer zetels leidde dat niet. De partij van van Helden voelt zich nu duidelijk gepasseerd. Van Helden noemt in VIA Limburg de keuze van Samen Verder bij de coalitievorming zelfs ‘bizar en absurd’. Dat D66 wel meedoet in de besprekingen vindt Van Helden – ondanks de winst van die partij –   blijkbaar niet zo logisch. ‘Is dit nu de partij die bestuurlijke vernieuwing predikt?’ fulmineert hij in het weekblad. Het CDA had liever een brede coalitie van vier partijen gezien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen