Wandeltocht ‘Het Kruis’ voert langs de zuidelijke begrenzing van de Peel

Caluna
Caluna
Foto: Wandelcomité Eendracht

NEDERWEERT- EIND/HEIBLOEM – Wandeltocht ‘Het Kruis’ beleeft dit jaar de 26e editie. Geoefende wandelaar of niet, er is altijd wel een afstand die bij je past.

Wandelcomité Eendracht heet je dan ook graag welkom op 8 april, vanaf 7.30 uur in Nederweert-Eind.

Start
Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven, aan het Pastoor Maesplein 1, kan gekozen worden uit vijf verschillende afstanden die door de organisatoren zijn uitgewerkt en met pijlen uitgezet. Inschrijven is mogelijk van 7.30 uur tot 14.00 uur voor de afstanden 7, 10 en 15 kilometer. Van 7.30 uur tot 12.00 uur start de 20 kilometer en van 7.30 uur  tot 11.00 uur de 25 kilometer.

Turfwinning
Landgoed het Kruis, de Heibloem en de Zoom vormden vroeger de zuidelijke begrenzing van de Peel. Tegenwoordig worden ze afgewisseld door bospercelen en landbouwgebieden. Die ontstonden hier na de turfwinning en ontginning van de 19e en 20e eeuw. De Zoom ligt als een groot natuureiland te midden van een agrarisch gebied en maakt deel uit van het zogenaamde Peelvennengebied, waartoe ook Sarsven, de Banen en de Grote Moost behoren. De Zoom is gevormd door turfstekers. Men vindt er nog heide, vennen, oude turfkuilen en wilgstruwelen. Aan de turfgraverij herinneren verder nog twee oude ‘Peelbanen’. Door de gunstige ligging in een rustig en weinig bebouwd agrarisch gebied is de Zoom een prima toevluchtsoord voor verschillende soorten zoogdieren zoals das, ree, wild zwijn, hermelijn en bunzing.

Limousins
Landgoed het Kruis gaat naadloos over in de Heibloem door de natuur aan de randen. Ongeveer de helft van Het Landgoed is van oudsher in gebruik voor landbouwdoeleinden. De graslanden rond de natte natuurgebieden lenen zich beter voor rundveehouderij. Het was bekend dat Limousins het erg goed doen in schrale natuurgebieden. Dat was ook de reden dat ze welkom waren als grazers in de Grote Peel. Met name voor het project van Staatsbosbeheer, om door begrazing van het pijpenstrootje de hergroei van heide te stimuleren, zorgde ervoor dat Het Landgoed 250 dieren had rondlopen. In deze tijd van het jaar is er een grote variatie aan flora en fauna rond de vennen en de begraasde natlanden. Daartussendoor loopt u over bermen, slootkanten, bos- en akkerranden. Omdat ze vaak prima begaanbaar zijn, zijn het uitgelezen verbindingszones voor dieren en planten, maar zeker ook voor wandelaars.

Verzorging
Er is ruim aandacht geschonken aan de controle- en verzorgingsposten. De deelnemers kunnen er gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden tegen wandelvriendelijke prijzen. Op de laatste post bij de finish kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht. Het inschrijfgeld is conform de afspraken van de wandelbond.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen