Het bijzondere oorlogsverhaal van Jack Aldewereld

Foto: via Cliotravel

HEYTHUYSEN – Op zondag 6 mei vertelt Jack Aldewereld uit Brunssum in het parochiehuis van Heythuysen over zijn ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Jack is geboren op 2 maart 1943 in de joodse wijk van Amsterdam. Door de zogenaamde ‘N.V. groep’, een verzetsgroep, wordt Jack naar Zuid Limburg gesmokkeld. De pasgeboren Jack groeit op in Brunssum bij zijn pleegouders Henk en Cato Muis.

Razzia
Jack Aldewereld is de jongste zoon van het joodse echtpaar Mozes Aldewereld en Schoontje Colmans. In dezelfde maand waarin Jack is geboren worden zijn ouders en broers bij een razzia opgepakt, om via de Hollandsche Schouwburg te worden gedeporteerd naar kamp Westerbork. Zus Fanny, die dan 6 jaar oud is, wordt door de buren naar een onderduikadres gebracht. Baby Jack wordt door het verzet, waarschijnlijk via de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, weggehaald en ondergebracht in een pleeggezin.

Vragen
Om veiligheidsredenen krijgt Jack een schuilnaam: Henk Muis. Na de bevrijding blijft ‘Henk’ bij zijn pleegouders wonen en hij weet niet beter dan dat hij hun kind is. Wanneer hij op straat door buurtkinderen wordt uitgescholden voor jood, begint ‘Henk’ langzaam te beseffen dat er iets met hem aan de hand is. Zodra hij meer te weten komt over zijn joodse achtergrond, maakt zijn onbezorgde jeugd plaats voor veel onbeantwoorde vragen.

Missie
Het blijkt dat vader, moeder en beide broers in 1943 al zijn vermoord in Sobibor en Auschwitz. Alleen Jack en Fanny hebben de oorlog overleefd. Jack: ‘Als niemand je iets vertellen kan of wil, dan moet je zelf gaan onderzoeken. En dat heb ik gedaan’. De laatste jaren bezoekt hij vele organisaties om te vertellen over zijn verleden. Jack heeft één missie: zijn verhaal delen.

Lezing
Jack Aldewereld vertelt over zijn oorlogservaringen op zondag 6 mei om 14.00 uur, aan de Biesstraat 2a. Na de lezing beantwoordt Jack graag vragen uit het publiek. Toegang tot de lezing kost 3 euro. Er kunnen maximaal 35 personen toegelaten worden. Opgave via de website www.cliotravel.nl of telefonisch: 06-19675394. De lezing is overigens een prima opstap naar de excursie ‘Joods Amsterdam’, van Historisch Reisgenootschap Cliotravel op zondag 10 juni.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen