Nieuwe inrichtingsschets Park Leudal-Oost met wielerbaan, MTB en cyclocross

Foto: Park Leudal Oost

NEER – Een wielerbaan, mountainbike én cyclocross óp Park Leudal-Oost: een nieuwe schets van de inrichting leidde tot enthousiaste geluiden bij de diverse buitenterreingebruikers, de gemeente Leudal én de provincie Limburg.

Het raadsbesluit van de gemeente Leudal in december om medewerking te verlenen aan het realiseren van de wielerbaan op Park Leudal-Oost, is voortvarend opgepakt vanuit het burgerinitiatief. Resultaat is een inrichtingsschets van het park (zie impressie hieronder), waarin ook de wielrenbaan en het mountainbike-parcours zijn verwerkt.

Integraal
‘Als het meezit, heeft Park Leudal-Oost vanaf tweede helft 2019 naast een gerenoveerde sporthal ook een wielrenbaan en mountainbike-parcours’, aldus John van Haeff (lid commissie gebouw en infra – Park Leudal-Oost). ‘Park Leudal-Oost is inmiddels een plek waar momenteel 37 samenwerkingspartners samen werken aan hun toekomst’ vult Patrick Geraedts, voorzitter Park Leudal-Oost aan. De plaatselijke wielerverenigingen zoals Wielerclub Midden-Limburg, Stichting Wielerevenementen Leudal en ’t Naers Peloton hebben samen met Huis voor de Sport Limburg en de huidige gebruikers van het buitenterrein waaronder voetbalclub RKSVN en Zwembad ‘t Ligteveld aan de basis gestaan voor het nieuwe inrichtingsvoorstel, een integraal ontwerp.

(klik om te vergroten)
Ontwerp
De buitensportactiviteiten bestaan in de schets uit 4 voetbalvelden, 3 tennisbanen, 3 rijbakken voor de pony’s en paarden (en daarmee tevens ruimte voor buitengym), zwembaden, 800 meter wielerbaan, een minimaal 3 kilometer lange MTB- en cyclocross-parcours conform UCI-maatstaven. De wielertraining-faciliteiten zijn direct op wedstrijdniveau en bieden daarmee vele mogelijkheden voor (offroad)wielersport (breedte- en topsport) in een veilige wieleromgeving. Een baan die overigens niet alleen voorbehouden is aan wielrenners. Park Leudal-Oost staat ook open voor andere activiteiten, zoals hardlopen, trainingen vanuit bijvoorbeeld voetbalclub of skeeleren. Het park kent daarnaast een sporthal, kleedgebouw en gezamenlijk gebouw met o.a. horeca. Het ontwerp van deze gebouwen wordt momenteel nader uitgewerkt.

Ambassadeurs
De inbreng van de ambassadeurs uit de wielersport is van groot belang geweest. Bart Brentjens en Bas Peeters, beide iconen uit het MTB / cyclocross zijn unaniem in hun steun voor het plan. Zij vinden het ook erg belangrijk dat er een veilige en goede trainingslocatie komt voor de jeugd. Ook Frans Maassen en Roy Curvers zijn erg enthousiast over de 800 meter ovale wielrenbaan: een trainingsgelegenheid waarbij professionele ploegen snelheden tot 70 kilometer per uur kunnen ontwikkelen, uniek in Nederland. Tijdens de inloopavond op 20 maart konden de samenwerkingspartners, buurtbewoners en overige geïnteresseerden kennismaken met het inrichtingsvoorstel. John: ‘De opmerkingen verzamelen we en verwerken we in een definitief ontwerp. Maar voordat we deze stap maken, moeten we eerst het financieel gedeelte afronden. De raad moet nog eenmaal de financiering van de veilige wieleromgeving goedkeuren. Parallel daaraan werken we de renovatie van de sporthal nader uit.’

'

Reacties

article
12750
Nieuwe inrichtingsschets Park Leudal-Oost met wielerbaan
NEER – Een wielerbaan, mountainbike én cyclocross óp Park Leudal-Oost: een nieuwe schets van de inrichting
https://leudal.nieuws.nl/2018/03/23/nieuwe-inrichtingsschets-park-leudal-oost-wielerbaan-mtb-en-cyclocross/
2018-03-23T13:42:20+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/03/23133044/Ambassadeurs-wielerbaan-en-MTB-Park-Leudal-Oost-Roy-Curvers-en-Bart-Brentjes-helemaal-links-Joh-van-Haeff-vz-Naers-Peloton.jpg
ambassadeurs, Bart Brentjens, Bas Peeters, cyclocross, Frans Maassen, inrichtingsschets, John van Haeff, MTB, Park Leudal Oost, Patrick Geraedts, Roy Curvers, Wielerbaan, Wielersport
Sport