Stichting Gemeenschapshuis Neer wil overleg met wethouder vlot trekken

Foto: Foto Wiel via Neers Nieuws

NEER – Peter Vennekens, voorzitter van het bestuur van de Stichting Gemeenschapshuis Neer, heeft wethouder Backus (Ronduit Open) verzocht om op korte termijn te bekijken of er alsnog beweging te krijgen is in de stokkende medewerking van de gemeente bij de update van De Haammaeker.

Dat is volgens Vennekens hard nodig om door diverse fondsen toegezegde financiële bijdragen niet te verliezen.

Adagium
De gemeente voert het adagium ‘Stenen voor de gemeente en exploitatie voor rekening van de gemeenschap’. De stichting heeft in dat kader het plan de bestaande inrichting te updaten. De kosten hiervoor zijn geraamd op ruim 73.000 euro. Bovendien wil de stichting, in overleg met een groep betrokken vrijwilligers, De Haammaeker toegankelijk maken voor mensen met een fysieke handicap. De kosten hiervoor liggen rond de 42.000 euro, exclusief aanpassing van een invalidentoilet en parkeervoorziening (scootmobiels).

Geboden toegang
Het laatstgenoemde punt houdt verband met de door de gemeente geïnitieerde inventarisatie van de geschiktheid van gemeenschapshuizen voor WMO- en aanverwante activiteiten en het gemeentelijke ‘Geboden toegangbeleid’ ten aanzien van gemeenschapsaccommodaties.

Lange baan
De stichting verzocht drie jaar geleden al om een gemeentelijke financiële bijdrage in de herinrichtingskosten, náást de bijdragen die het bestuur van diverse fondsen heeft toegezegd gekregen én naast de inspanningen die de gebruikers hebben verklaard te willen leveren. Verschillende modellen werden voorgesteld en besproken, maar nu heeft de stichting dus het gevoel dat er onder allerlei voorwendselen geprobeerd wordt de boel op de lange baan te schuiven. Omdat Vennekens zich afvraagt of de ‘moves’ van de wethouder voldoende bekend zijn bij de raad, heeft hij zijn vragen ook bij de commissie Fysiek ingediend.

Voorrang
Wethouder Backus bevestigde in een reactie dat er regelmatig overleg is geweest, om te bezien wat de gemeente kan bijdragen. ‘Men is daarom echter ook goed op de hoogte van het feit dat de gemeenteraad mij een taakstelling heeft opgelegd: er moet een paar miljoen bezuinigd worden. Daarom moest er eerst goed in beeld worden gebracht wat er aan onderhoud en binneninvesteringen noodzakelijk is. Dat is ook met alle gemeenschapshuizen gecommuniceerd. Maar Neer wil vooruit en wilde daarom graag met voorrang behandeld worden, wat ik met het oog op de genoemde fondsen ook nog wel begrijp.’

Lening
De stichting wilde daarom naar de bank gaan om vast een lening aan te vragen en vroeg de gemeente daarvoor garant te staan, vult Backus aan. ‘Dat vond ik geen enkel probleem. De bank heeft dat echter geweigerd vanwege de te lage inkomsten van De Haammaeker. Vervolgens is ons gevraagd om alsnog over de brug te komen, maar dat vind ik niet eerlijk ten opzichte van de andere gemeenschapshuizen waar ik ook ‘nee’ moet verkopen. Dat vinden ze in Neer misschien niet leuk, maar ik blijf – net als voorheen – gewoon openstaan voor verdere gesprekken.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen