Gegevens gezondheidsmonitor GGD’s CBS en RIVM staan online

Foto: Pixabay - (Myriams-Fotos CC0-Public Domain)

LEUDAL – De Limburgse GGD’en, CBS en het RIVM onderzochten hoe het gesteld is met de volwassenen en ouderen in Limburg. Wat blijkt zoal uit resultaten van deze gezondheidsmonitor? Onder meer dat in onze provincie nog altijd één op de vijf volwassenen rookt…

Van de 85-plussers kan bijna de helft (46%) niet zonder hulp gebruik maken van eigen vervoer of openbaar vervoer. Én in Limburg doet meer dan één op de vier volwassenen vrijwilligerswerk (27%).

Welzijn
Ruim 61.000 Limburgers hebben de vragenlijst ingevuld. De cijfers van alle gezondheidsthema’s zijn te raadplegen op de Gezondheidsatlas van beide Limburgse GGD’en. Op deze website zijn ook de exacte cijfers terug te vinden over Leudal. Femke Hamers, onderzoeker GGD Limburg-Noord: ‘Met deze gegevens kunnen gemeenten en GGD’en gericht activiteiten organiseren om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren.’

Sigaretten
Enkele belangrijke thema’s en cijfers: In Limburg rookt één op de vijf van de volwassenen. Hiervan rookt bijna een kwart (22%) 20 sigaretten of meer per dag, de zogenaamde zware rokers. Het percentage rokers is het hoogst bij volwassenen tot 40 jaar (25%), vanaf 65 jaar daalt het percentage rokers sterk. In Limburg wordt net zoveel gerookt als gemiddeld in Nederland, in Zuid-Limburg wordt wat meer gerookt (22%) en in Midden- en Noord-Limburg wat minder (19%).

Vervoer
Door lichamelijke beperkingen is het voor mensen soms lastig om te participeren in de samenleving. Sommigen zijn daarbij beperkt in het zelfstandig gebruik maken van vervoer. Dit kan gelden voor eigen vervoer, of voor openbaar vervoer. Dit betreft 11% van de 65-plussers in Limburg. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de groep die niet zelfstandig gebruik kan maken van vervoer. Van de 85-plussers kan bijna de helft van de Limburgers (46%) niet zonder hulp gebruik maken van eigen vervoer of OV. Gevolgen hiervan zijn mogelijk een verminderde kwaliteit van leven en eenzaamheid.

Vrijwilligerswerk
In Limburg doet meer dan een op de vier volwassenen vrijwilligerswerk (27%). Op alle leeftijden zijn mensen actief als vrijwilliger, maar de meeste vrijwilligers bevinden zich in de leeftijdscategorie 65-74 jaar (31%). Ook bijna één op de tien 85-plussers doet nog vrijwilligerswerk (8%). Sportverenigingen zijn daarbij de meest voorkomende plaats van vrijwilligerswerk, gevolgd door culturele verenigingen en verzorging of verpleging.

Lokale cijfers
Lokale cijfers over diverse gezondheidsthema’s zijn terug te vinden op de Gezondheidsatlas van beide Limburgse GGD’en. Voor Leudal zijn de gegevens te vinden door de gemeente aan te klikken op deze site. Je kunt er ook eenvoudig verschillende gemeentes vergelijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen