Werken aan het draagvlak voor een windpark in Heibloem

Foto: Zuidenwind

HEIBLOEM – Zo’n zestig belangstellenden, vooral uit de directe omgeving van het geplande windpark, vonden zondag de weg naar gemeenschapshuis De Klokkestoel in Heibloem.

Zij lieten zich informeren over de plannen voor de aanleg het windpark. Ook geïnteresseerden van elders uit de provincie – van Grubbenvorst tot Voerendaal – kwamen een kijkje nemen.

Uitje
Het bezoekje aan burgerwindmolen De Coöperwiek bleek een populair uitje. Vanuit de Klokkestoel reed regelmatig een pendelbus met belangstellenden. Anderen bezochten de molen met eigen vervoer. De molenaars van Zuidenwind legden ter plekke uit hoe een windmolen stroom opwekt en wat daar allemaal bij komt kijken.

Klimaatverandering
Naast energiebesparing wordt klimaatverandering als een belangrijke reden genoemd om over te stappen van traditionele energie naar duurzame energieopwekking. Maar het is ook één van de grootste uitdagingen voor de toekomst. Naast windenergie is zonne-energie, bio-energie en aardwarmte nodig om voldoende energie te produceren. In vier gemeenten in Midden-Limburg (Leudal, Nederweert, Weert en Peel en Maas) is op dit moment sprake van vijf windparkinitiatieven. De gemeenten hebben in hun beleid vastgelegd dat een aantal molens daarvan in coöperatief verband gerealiseerd moeten worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen