Vmbo’ers grijpen kansen bij netwerkevent Roermond On Stage

Foto: Fotografie Strooptocht.eu

ROERMOND – Een grote kans voor jongeren om een geschikte opleiding of werkplaats te vinden. Zo zagen de 275 beroepsbeoefenaars en organisator Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) de tweede editie van Roermond On Stage, het netwerkfeest waar 1000 vmbo’ers de diverse beroepen en het verloop van een werkdag leerden kennen.

Veel derdejaars vmbo-leerlingen in Midden-Limburg doen jaarlijks mee. Uit Leudal waren leerlingen van St. Ursula Horn en Heythuysen aanwezig.

Euregionaal
Als het klikt tussen leerling en de beroepsbeoefenaar, bewaren ze een match en elkaars visitekaartje in een speciaal boekje. Ze zien elkaar terug op de Doedag op 20 maart, waar de jongeren in hun favoriete bedrijf gaan kijken om te ervaren wat je daar de hele dag doet en wat je ervoor moet kunnen en kennen. Bestuursvoorzitter Thieu Kikken van SOML was onder meer blij met drie Duitse bedrijven: een bakkerij, voedselverwerkingsbedrijf en verzorgingstehuis. Hij streeft naar een euregionaal aanbod van werkgevers en zzp’ers, om leerlingen nog meer kansen te bieden om te ontdekken wat voor werk bij ze past.

Jong
De derdejaars vmbo’ers zijn de jongsten in Nederland die een beroepskeuze moeten maken. Lastig, weet projectleider en organisator Paul van Lienen. ‘Vandaar dit beroepenfeest, een netwerkevent voor heel Midden-Limburg. Een kwart van de deelnemers houdt een connectie met een match van On Stage, blijkt uit landelijk onderzoek van Vmbo On Stage.’
‘Een enorm hoog percentage’, vindt ook Kikken.  ‘Er is talent genoeg; als we dat allemaal pakken, is er straks geen probleem op de arbeidsmarkt meer. Het gaat in het onderwijs om drie zaken: leren leren, leren kiezen en leren leven.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen