Wagemans (Ronduit Open): maximaal 225 arbeidsmigranten op Landgoed Leudal

Foto: John Hölsgens

HAELEN – De gemeenteraad van Leudal moet vasthouden aan een aantal van maximaal 225 arbeidsmigranten op Landgoed Leudal, gedurende de periode tot 2026.

Dat zegt raadslid Mathieu Wagemans van Ronduit Open. In het gemeentelijk beleid is vastgelegd dat huisvesting van arbeidsmigranten op campings slechts tot 2026 is toegestaan.

Provinciaal beleid
Ook provinciaal beleid vormt een ondersteuning voor die keuze, laat Wagemans de raad en het college weten. Vastgelegd is daarin dat huisvesting van arbeidsmigranten als een ondergeschikte activiteit op een camping moet worden beschouwd en dat deze huisvesting op een afgezonderd deel van de camping dient plaats te vinden.

Hoofdpijndossier
Wagemans komt hiermee omdat het hoofdpijndossier van Landgoed Leudal binnenkort weer op de agenda van de raad staat. De raad dient orde op zaken te stellen, helderheid te verschaffen en na te komen wat indertijd aan burgers in Haelen is toegezegd, vindt het raadslid.

Handhaving
‘Dat betekent voor het college allereerst dat vanaf heden een strak en consequent handhavingsbeleid wordt gevoerd en dat daar stevige acties aan worden verbonden in geval overtredingen worden geconstateerd’ aldus Wagemans. ‘Verdere vergunningen voor bouw van chalets in de gebieden 1a en 1b moeten worden geweigerd, omdat die kennelijk enkel bedoeld zijn voor huisvesting van arbeidsmigranten.’

Voorzieningenrechter
De Voorzieningenrechter oordeelde 26 februari nog dat het zeer onzeker is of het aantal van 375 arbeidsmigranten in procedures van bezwaar en beroep in stand zal blijven. ‘Nog verdere vergroting van de overnachtingscapaciteit in gebied 1a en 1b moet alleen al om die reden worden tegengegaan’ zegt Wagemans. ‘In gelijke zin dient geen medewerking te worden gegeven aan functieverandering van het trainingspaviljoen, zodat ook daarin arbeidsmigranten kunnen worden gehuisvest. Ook de controle van het nachtregister dient te worden geïntensiveerd. Zonder controle heeft de exploitant de ruimte voor activiteiten die niet zijn toegestaan en die de problemen nog verder vergroten’ zo besluit Wagemans, die verder nog aangeeft dat er in de toekomst een strakkere regie dient te worden gevoerd vanuit het college. ‘Het mag niet meer voorkomen dat vergunningen van rechtswege als verleend moeten worden beschouwd, aangezien vanuit de gemeente is verzuimd om adequaat te reageren op brieven.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen