Wagemans (Ronduit Open) en Van Melick (CDA) botsen op thema boeren

Foto: Pixabay - Riala (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Het wordt waarschijnlijk een belangrijk verkiezingsthema voor Leudal: de spanningen tussen de intensieve veehouderij, de omgeving en het toerisme.

Die spanningen hebben een intensiteit en omvang gekregen die nauwelijks nog oplosbaar is, vindt raadslid Mathieu Wagemans van coalitiepartij Ronduit Open. Hij noemt het zelfs ‘een van de grootste en lastigste opgaven waar Leudal voor staat’.

Destructief
Als oorzaak noemt Wagemans een proces dat al 40 jaar heeft plaatsgevonden en dat als kenmerk heeft dat de problemen eerder zijn versterkt dan verminderd. En in dat proces heeft het CDA in de ogen van Wagemans landelijk, maar nog nadrukkelijker in Leudal, een destructieve rol gespeeld. Dat schrijft hij in een brief aan raadslid Peter van Melick van de christelijke oppositiepartij.

Lastige procedures
Die brief kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het was een reactie op een schrijven van Van Melick bij de agendastukken voor de komende vergadering van de commissie Fysiek, waarin de christendemocraat forse kritiek levert op het college in het algemeen en op de wethouders Backus (Ronduit Open) en Walraven (Samen Verder) in het bijzonder. Die zouden zich volgens Van Melick ten onrechte kritisch hebben uitgelaten over adviesbureaus en agrarische bedrijven bovendien nodeloos met lastige procedures opzadelen.

Polarisatie
Wagemans riep Van Melick vervolgens echter op om in de spiegel te kijken, omdat volgens hem de problemen voor een belangrijk deel onder leiding van het CDA zijn ontstaan. Daarbij speelt het CDA volgens hem consequent de rol van eenzijdige belangenbehartiger van de intensieve veehouderij, wat alleen maar tot polarisatie zou hebben geleid. Er moest steeds meer ruimte komen voor verdere schaalvergroting en daar moest al het andere voor wijken. Omwonenden betaalden de prijs voor economische belangen van ondernemers, vindt Wagemans.

Kwaad daglicht
Terwijl de wethouders zich kritisch hebben uitgelaten over adviesbureaus die een kwalijke rol hebben gespeeld in de mestfraude stelt Van Melick juist Backus en Walraven in een kwaad daglicht, in plaats van afstand te nemen van fraude, zo verwijt Wagemans de CDA’er. Die zou volgens hem blijk mogen geven van een wat breder maatschappelijk perspectief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen