Volksdevotie en de officiële kerkleer: een tocht door de geschiedenis

Foto: Pixabay - strecosa (CC0-Public Domain)

HAELEN -Tussen uitingen van volksvroomheid en de behoeders van de officiële kerkleer en liturgie is er altijd een merkwaardige spanning geweest.

Soms liep die spanning zo hoog op dat de officiële kerk vormen van vroomheid verbood, als ketterij beschouwde. Maar vaak ook zag de kerk er geen kwaad in. Dan werden bepaalde uitingen van volksvroomheid aangemoedigd.

Minachting
Niet zelden echter was er ook sprake van een zekere minachting van de zijde van de clerus. Ook om financiële redenen werkte men bepaalde uitingen van volksvroomheid tegen maar om diezelfde redenen maakte men er soms lustig gebruik van. In het kader van de door de Studiegroep Leudal opgezette wisseltentoonstelling ‘De Oude Kerk van Haelen’ vindt er op dinsdag 6 maart vanaf 19.30 uur een lezing plaats over volksdevotie en de officiële kerkleer.

Powerpoint
Jan Leemans en Riny van Vlijmen zullen de geschiedenis van deze relatie in hun lezing bespreken en zullen daarbij in hun verhaal, door middel van een powerpointpresentatie van vele foto’s, vele vormen van die devotie door de eeuwen heen behandelen. Aanmelden is niet noodzakelijk. De tentoonstelling zelf is nog te zien tot en met 15 april in het Leudalmuseum aan de Roggelseweg 58 in Haelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen