KBO en brandweer werken samen aan een veilige woonomgeving

Foto: Pixabay - ferobanjo (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Senioren zijn vaak betrokken bij brand in de woning. Daarom slaan Brandweer Zuid-Limburg, Brandweer Limburg-Noord en Seniorenvereniging KBO Limburg de handen ineen voor een brandveilige woonomgeving voor senioren.

Zij starten hiervoor een tweejarig voorlichtingstraject, waarbij aan alle 134 lokale KBO-afdelingen voorlichtingsmiddagen over brandveilig gedrag worden aangeboden.

Bewustwording
Op dinsdag 20 februari is de aftrap van deze samenwerking. De brandweer en KBO Limburg tekenen dan een samenwerkingsconvenant. Een doel is ook om de bewustwording en zelfredzaamheid van senioren te vergroten. Want in bijna twee derde van de gevallen is menselijk handelen de oorzaak van brand. Maar gelukkig is brand vaak wel te voorkomen.

Onderzoek
Senioren zijn een belangrijke risicogroep wat betreft brandveiligheid. Want Nederland vergrijst en senioren wonen steeds langer thuis. Zij zijn vaker betrokken bij brand in de woning dan andere leeftijdsgroepen en het aantal slachtoffers zal naar verwachting in de toekomst toenemen. Toch is het nog geen thema dat leeft onder Limburgse senioren. Dat bleek uit eerder onderzoek van beide Limburgse brandweerregio’s en Seniorenvereniging.

Gedrag
De resultaten van het onderzoek hebben verder waardevolle inzichten opgeleverd over brand(on)veilig gedrag van senioren en vormden aanleiding om de bestaande voorlichtingsprogramma’s aan te passen en te intensiveren. Daarom gaan de organisaties nu een samenwerkingsverband aan.

Preventie
Medewerkers gaan tijdens de voorlichtingsdagen samen met senioren op zoek naar de meest voorkomende brandoorzaken in huis en zetten hen aan het denken over hoe ze dit kunnen voorkomen en tijdig signaleren. Van garage tot zolder worden er handreikingen geboden om het huis veilig in te richten. Ook zal er aandacht zijn voor wat ze het beste kunnen doen als ze moeten vluchten voor brand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen