Haak aan bij het erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Limburg‘

Foto: Maud Heldens

LIMBURG – De provincie Limburg steunt het erfgoedfestival ‘Over Grenzen’ door aan te haken met een Limburgse editie: ‘Over Grenzen van Limburg’.

Het festival is van oorsprong Gelders en belicht de vele facetten van grenzen in een publieksgericht programma vol met activiteiten. Het loopt van 23 mei tot en met 22 juli. Gedeputeerde Hans Teunissen (D66) is nauw betrokken bij het erfgoedfestival: ‘Ik vind het belangrijk dat we het Limburgse verhaal blijven vertellen en doorgeven aan volgende generaties.’

Online inschrijven
Cultuur- en erfgoedorganisaties uit Limburg en de grensprovincies kunnen gratis meedoen door een activiteit te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een expositie, een route, een film, een spel, een vertelfestival of een theatervoorstelling. Inschrijven kan online.  Alle aanmeldingen die vóór 1 maart binnen zijn, worden vermeld in het gedrukte festivalprogramma. Na die datum is de digitale agenda altijd actueel.

Rode draden
De festivalorganisatie organiseert een aantal rode draden, waar deelnemers op kunnen aanhaken. Denk hierbij aan exposites in de vier kerken van de vroegere kwartieren van het hertogdom Gelre waaronder de Munsterkerk in Roermond, een fietsroute langs de grens van het voormalige Overkwartier en theatervoorstellingen op historische grenslocaties. Op erfgoedfestival.nl staat alle informatie, nieuws en verhalen. Deelnemers kunnen ook lokaal inhaken door het woord Limburg in de titel te vervangen door een andere (plaats)naam.

Overkwartier
Midden- en Noord Limburg en een deel van Duitsland vormden ooit het Overkwartier: één van de vier kwartieren van het Hertogdom Gelre. Daardoor zijn Gelderse grenzen ook van grote invloed geweest op de geschiedenis van onze provincie. En ook vandaag de dag spelen grenzen in Limburg nog een grote rol. Het erfgoedfestival Over Grenzen gaat letterlijk en figuurlijk over grenzen heen. Naast Limburg en Gelderland zijn er ook in Duitsland (Noordrijn-Westfalen) en in Brabant al initiatieven om grensverhalen te vertellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen