Andre Kierkels blikt boos en teleurgesteld terug op raadsvergadering

Foto: Twitter Jort Raemakers

LEUDAL – Andre Kierkels, nu nog fractievoorzitter van Leudal Sociaal maar op 21 maart verkiesbaar als lid van D66, blikt in een brief aan burgemeester Verhoeven, presidium- en raadsleden kritisch terug op de raadsvergadring van 6 februari.

Tijdens die vergadering kwam het tot een forse aanvaring tussen Kierkels en raadslid Wagemans (Ronduit Open). Volgens Kierkels trad de burgemeester daarbij onvoldoende op. Hij voelt zich geschoffeerd en ongelijk behandeld.

Klachtenfunctionaris
Het ging om de discussie over de aanstelling van een onafhankelijke klachtencommissaris, die klachten van burgers over het functioneren van de gemeente moet begeleiden. Het college zag eerst niets in zo’n aanstelling maar ging later toch overstag, tot tevredenheid van Wagemans die voor zo’n functionaris had gepleit.

Motie van wantrouwen
Ronduit Open steunde het collegevoorstel dan ook uiteraard, evenals Samen Verder, CDA en VVD. D66 was echter van mening dat een dergelijke klachtenfunctionaris een verkeerd signaal afgeeft naar de burger: dat de politiek de ambtenaren niet meer vertrouwt. Kierkels noemde het ook al een ‘motie van wantrouwen tegen de imagoverbetering’ die in Leudal nagestreefd wordt, waarmee hij de woede van Wagemans over zich afriep. Saillant detail daarbij is dat Kierkels, voor hij Leudal Sociaal opstartte, deel uitmaakte van Ronduit Open en bovendien volgende maand dus aan de verkiezingen deelneemt als D66’er.

Afgekapt
Kierkels toont zich nu in een brief teleurgesteld in de sturing van de vergadering. En dat is zacht uitgedrukt. ‘Ik persoonlijk heb deze ervaren als een aanfluiting op het democratisch proces, dat een raadsvergadering toch moet zijn. Ik dacht dat ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ een groot goed is in de benadering van de raadsleden. Helaas blijkt dit ijdele hoop te zijn’ schrijft het raadslid van Leudal Sociaal. ‘De benadering van mijn inbreng werd door mij beleefd als een niet serieus nemen van hetgeen ik namens Leudal Sociaal inbracht’ gaat Kierkels verder. ‘Temeer daar de heer Wagemans, zonder ingrijpen van de voorzitter, wél zijn statement mocht maken door een referaat te houden over de in zichzelf gekeerde ambtelijke organisatie. Mijn inbreng werd zonder meer afgekapt.’

Bijval
Kierkels voelt zich ook geschoffeerd door Wagemans. ‘Maar de reactie van de voorzitter was: “Het wordt persoonlijk en hierbij sluiten we dit punt af en gaan over tot besluitvorming”. Door de heer Wagemans niet tot de orde roepen realiseerde de voorzitter zich niet wat dit vooral bij mij, maar ook bij andere raadsleden teweegbracht’ schrijft Kierkels, die in zijn brief wel nog fractievoorzitter Graef van Samen Verder bedankt voor zijn verzoek aan de voorzitter om iedereen op dezelfde wijze te benaderen. Kierkels, die in een persbericht heeft aangegeven zich al sinds de jaren negentig een D66’er te voelen, staat voor de democraten als nummer 5 op de lijst. ‘Of ik na deze raadsperiode terugkeer is aan de kiezers uit Leudal.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen