Inloopbijeenkomst over nieuw windpark Heibloem met bezoek aan Coöperwiek

Foto: Zuidenwind

HEIBLOEM – Zondag 4 maart verzorgt coöperatie Zuidenwind van een inloopbijeenkomst met uitleg over de aanleg van windpark Heibloem. Dit nieuwe windpark is gepland in het verlengde van windpark Neer, aan de Boerderijweg in Neer/Heibloem. 

De bijeenkomst vindt plaats vanaf 11.00 uur in Gemeenschapshuis De Klokkestoel, aan de Sint Isidoorstraat 15.

Coöperwiek
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om ergens tussen 11.00 uur en 13.30 uur een bezoek te brengen aan windmolen De Coöperwiek, de eerste burgerwindmolen in Limburg die in 2015 is gerealiseerd door Zuidenwind in Windpark Neer. De molenaars van Zuidenwind leggen ter plekke uit hoe een windmolen stroom opwekt en wat daar allemaal bij komt kijken. Vanuit de Klokkestoel zal regelmatig een pendelbus rijden, maar een bezoek aan De Coöperwiek met eigen vervoer (auto of fiets), is natuurlijk ook mogelijk.

Ondersteuning
In vier gemeenten in Midden-Limburg (Leudal, Nederweert, Weert en Peel en Maas) is op dit moment sprake van vijf windparkinitiatieven. De gemeenten hebben in hun beleid vastgelegd dat een aantal molens daarvan in coöperatief verband gerealiseerd moeten worden. Energieopwekking, maximale burgerparticipatie, deling van opbrengsten en een verantwoorde inpassing in het landschap staan daarbij centraal. De gemeente Leudal ondersteunt de initiatiefnemers dan ook.

Plan Heibloem (klik voor vergroting)

Vermogen
Het nieuw geplande windpark Heibloem bestaat uit twee windturbines met een ashoogte van circa 129 meter en een wiekdiameter van 142 meter. Daarmee zijn deze hoger dan de eerder door Zuidenwind gebouwde Coöperwiek, die wieken heeft van 92 meter diameter op een 98 meter hoge mast. De nieuwe molens produceren elk dan ook ruim twee maal zoveel elektriciteit dan de al bestaande molen: naar schatting 10 miljoen kWh per jaar; genoeg voor ongeveer 3000 huishoudens. Tijdens de inloopbijeenkomst wordt met een speciaal computerprogramma gevisualiseerd, hoe de toekomstige molens straks vanuit verschillende locaties in de omgeving te zien zullen zijn. Ook wordt uitleg gegeven alle wettelijke eisen.

Omgevingsfonds
Dankzij de coöperatieve wijze van werken, profiteert de directe omgeving mee. Projecten voor snel internet door de aanleg van glasvezel en ‘Zon voor asbest’ – waarbij asbest daken zijn vervangen door zonnepanelen – zijn bekostigd uit een fonds gevuld met opbrengsten van De Coöperwiek. Tijdens de inloopbijeenkomst worden de resultaten van deze projecten belicht. Uit de opbrengsten van de nieuw te bouwen turbines wordt een omgevingsfonds ingesteld. Op dit moment denkt een klankbordgroep met vertegenwoordigers van omwonenden uit de gemeenschap in Heibloem, de Buurtcoöperatie Boerderijweg en de Dorpsraad Egchel samen met de gemeente mee over de verdere inrichting van dit fonds en over de samenstelling van het toekomstig bestuur. Zij zijn aanwezig tijdens de inloopbijeenkomst voor het beantwoorden van vragen hierover.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen