Bijzondere privécollecties: De Tweede Wereldoorlog op zolder

Foto: Cliotravel

LIMBURG – Het historisch reisgenootschap Cliotravel heeft vier verzamelaars in Noord- en Midden-Limburg bereid gevonden om hun privécollectie rondom het thema Tweede Wereldoorlog te tonen.

‘Het voelt soms echt als het betreden van ‘het heiligste de heilige”, zegt Leon Moonen, historisch ‘reisverleider’ zoals hij zichzelf ook wel noemt. ‘We bezoeken de collecties van Eric Munnicks in Roermond, Roy Pfennings in Montfort, Hay Linders in Blitterswijck en Edie Pouwels in Melderslo.’

Kleinschalig
De vier privémusea zijn gelegen in een gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna een half jaar het front vastliep: de geallieerde opmars stokte. Want niet geheel Limburg werd in september bevrijd, zoals nogal eens wordt gedacht. In plaatsen als Roermond en Montfort werden pas in maart 1945 de Duitse bezetters verjaagd. ‘De Tweede Wereldoorlog blijft bezighouden’ weet Moonen. ‘Niet vreemd, want het is het grootste geweldconflict in de Nederlandse geschiedenis. Sommige van ons zijn er zelfs nog steeds dagelijks mee bezig.’ Als kenmerken van de oorlogsverzamelaar (meestal een man) noemt Moonen een tomeloze inzet voor de collectie. Ze kunnen erg enthousiast over de collectie vertellen en zijn ook graag bereid om dit te doen, maar er is vaak ook enige huiver omdat de waarde van de objecten ook ‘foute mensen’ kan aantrekken. Mede daarom is Moonen blij dat hij in mei een bezoek aan de vier verzamelaars kan aanbieden. Zijn kleinschalige excursies, maar dan vooral in de betekenis van een beperkte deelnamemogelijkheid, maken dat mogelijk.

Frontstad
Eric Munnicks heeft een privécollectie op zijn zolderkamer, die met name de geschiedenis vertelt van Roermond als frontstad. Hij schrijft op dit moment samen met Hugo Levels een trilogie over de bevrijding van Noord- en Midden-Limburg: ‘Waar blijven de Bevrijders?’ De verzameling van Roy Pfennings ligt in het centrum van Montfort, dat in de oorlog zwaar getroffen werd door bombardementen en gevechten. Sporen van deze gevechten zijn nog te zien aan de gevel en spanten van de schuur waar het museum in is ondergebracht. Hay Linders verzamelt samen met zijn oud-schoolvriend Wim Weijs. De collectie is gevestigd in een boerderij aan de Maas, die eigendom was van de ouders van Wim Weijs. Voor de doorgewinterde Tweede Wereldoorlog geïnteresseerden biedt het museum een grote verscheidenheid aan uniformen en toebehoren. Het betreft hier zowel Amerikaanse, Duitse als Engelse uitrustingsstukken.

Voor meer informatie: zie www.cliotravel.nl

Reacties

article
12282
De Tweede Wereldoorlog op zolder
LIMBURG – Het historisch reisgenootschap Cliotravel heeft vier verzamelaars in Noord- en Midden-Limburg bereid gevonden om
https://leudal.nieuws.nl/2018/02/12/bijzondere-privecollecties-tweede-wereldoorlog-op-zolder/
2018-02-12T12:47:35+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/02/12121645/IMG_20180203_094716.jpg
Bevrijding, Clio Travel, Edie Pouwels, Eric Munnicks, excursies, Hay Linders, Hugo Levels, Leon Moonen, musea, privécollecties, Roy Pfenning, Tweede Wereldoorlog, Wim Weijs
Cultuur