James Jetlag maakte eerste Vastelaovesposter in graffitistijl

Foto: Provincie Limburg

HEERLEN – De vastelaovesposter 2018 is dinsdagmiddag gepresenteerd in het Glaspaleis in Heerlen. De poster is dit jaar gemaakt door cultuurondernemer en muralist Martin Plag uit Eygelshoven.

De kunstenaar, ook bekend als James Jetlag, probeerde vooral het ritme van carnaval en de bijbehorende muziek te vangen.

Collectie
De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Sjeng Kraft Kompenei, de provincie Limburg en Dagblad De Limburger en wordt vanaf woensdag verspreid in een oplage van 100.000 stuks. Het originele schilderij wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de provincie Limburg en is dan ook in Maastrichtse gouvernement aan de Maas te bezichtigen tijdens rondleidingen.

Visie
Plag is een veelzijdig kunstenaar, met een uitzonderlijk talent voor ontwerp en uitvoering van zeer groot formaat kunstwerken met veel oog voor detail. ‘Kunst verbindt mensen in de buurt’ zei hij dinsdag over zijn visie. ‘Het vergroot de sociale cohesie en maakt wijken levendiger. Het voorkomen van lelijke bekladdingen en het realiseren van een kunstzinnige oplossing op een publieke locatie, geeft mensen bovendien een veiliger gevoel’. Plag geniet bekendheid, met name onder jongeren, vanwege zijn grootschalige graffiti- en mural-projecten in onder meer Roermond en Heerlen.

Prijzen
De visie van Plag past bij het initiatief, omdat het doel van de kunstposter is om zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen Vastelaovend. De posters worden veelal op ramen geplakt, in cafés of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard. Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van Dagblad De Limburger staat woensdag in de Limburgse kranten een bon voor twee posters. Dit jaar worden er bij de poster per bon maximaal twee Vastelaovendpasjes meegegeven, waarmee prijzen kunnen worden gewonnen.

Kans
Over de stijl van de poster zijn de meningen traditioneel verdeeld. Deze keer misschien niet zo veel als in bijvoorbeeld 2013, maar op sociale media wordt toch weer volop gediscussieerd. ‘Het gezicht boekdelen … maar géén plezier!’ zegt de één. ‘Ik vind hem prachtig! Jonge kunstenaars ook een kans geven.’ meent de ander. Het hoort ook wel een beetje bij kunst. Bovendien zal het geen Vastelaovesvierder in de weg staan om zich in het feestgedruis te storten…

Reacties

article
12068
Eerste Vastelaovesposter in graffitistijl
HEERLEN – De vastelaovesposter 2018 is dinsdagmiddag gepresenteerd in het Glaspaleis in Heerlen. De poster
https://leudal.nieuws.nl/2018/01/24/james-jetlag-maakte-eerste-vastelaovesposter-graffitistijl/
2018-01-24T16:28:31+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/01/24162618/Poster-1.jpg
Dagblad de Limburger, Glaspaleis Heerlen, Graffiti, James Jetlag, Kunstposter Vastelaovend 2018, Martin Plag, Poster, Provincie Limburg
Vastelaovend