Bestaand bedrijfspand mag niet gebruikt worden als kantoorruimte

Foto: Pixabay - StartupStockPhotos (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een te koop staand bedrijfspand aan de Kloosterstraat in Heythuysen volgens de gemeente niet gebruikt mag worden voor kantoordoeleinden.

Wagemans noemt het standpunt van de gemeente hierover zowel onlogisch als onpraktisch.

Geen overlast
Het gebouw aan de Kloosterstraat 104 heeft niet alleen de uitstraling van een kantoorgebouw, met veel parkeerruimte, de activiteiten die er jaren werden uitgevoerd komen eveneens wel erg dicht in de buurt van een kantoorfunctie. ‘In geen enkel opzicht valt de stelling te onderbouwen dat een kantoorfunctie ongewenste effecten voor de omgeving zou kunnen hebben’ schrijft Wagemans daarom aan het college van B&W. Er is in het verleden nooit sprake geweest van overlast.

Overgangsrecht
‘Het ingenomen standpunt is ook merkwaardig omdat even verderop een kantoorgebouw van aanzienlijk grotere omvang is vergund en gerealiseerd. Ik kreeg als antwoord vanuit het gemeentehuis dat dit gebouw onder het overgangsrecht was gebracht en dus legaal aanwezig was. Welnu, in het onderhavige geval gaat het niet om een nieuwe aanvraag maar om een bestaand gebouw waarvan de functie – voor zover het planologische toetsing betreft – toch nauwelijks enig probleem van enige importantie kan opleveren’ aldus het raadslid.

Vreemd
Wagemans vindt het vreemd dat inmiddels ambtelijk aan de makelaar is medegedeeld dat een kantoorfunctie niet is toegestaan terwijl het college hierover geen besluit heeft genomen. ‘Reeds eerder heb ik afgelopen jaren erop gewezen dat de mandatering naar ambtelijke niveaus veel te ver is doorgevoerd binnen Leudal en dat een actievere sturing vanuit het college dringend noodzakelijk is’ benadrukt Wagemans. ‘Daar zijn inmiddels het afgelopen jaar goede stappen in gezet en ik wil begrijpen dat het tijd vraagt een situatie die tien jaar lang is geaccepteerd te veranderen. Gevallen als de dit lijken mij een prima aanleiding processen, zoals die gebruikelijk waren, om te buigen.’

Interventie
Het raadslid zou graag zien dat het college of de portefeuillehouder met een bestuurlijke blik de ambtelijke voorstellen beziet en zo nodig bijstuurt. ‘Burgers en ondernemers zouden zeer gebaat zijn bij een dergelijke omslag en het voorkomt procedures die veel tijd, ambtelijke inzet en handenvol geld kosten, voor zowel gemeente als voor de betreffende burgers en ondernemers’ besluit Wagemans, die zegt te rekenen op een snelle en adequate interventie. ‘Dat voorkomt dat een probleem ontstaat of blijft voortbestaan, zonder dat daar inhoudelijk ook maar enige aanleiding voor is.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen