Leudal sluit zich aan bij Statiegeldalliantie van Nederland en Vlaanderen

Foto: Pixabay - Skitterphoto (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal is lid geworden van de Statiegeldalliantie. Die is opgericht door 21 organisaties in Nederland en Vlaanderen.

Doel is om maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties te verenigen om een gezamenlijk geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen te laten horen, naar de Nederlandse- en Belgische regering.

Zwerfafval
Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilnisbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval. Burgers en organisaties vragen een oplossing voor zwerfafval, meer bescherming van het milieu en beter hergebruik van materialen. Statiegeld draagt eraan bij dat lege flesjes en blikjes eerder worden ingeleverd. Daardoor:

  • blijven straten en bermen vrij van plastic flesjes en blikjes;
  • verminderen we de plastic soep in zee en voorkomen we dierenleed;
  • besparen lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler, jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan opruimkosten van zwerfafval;
  • recyclen we PET-plastic en aluminium op de beste manier. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en de hoge ambities op het gebied van circulaire economie kunnen hierdoor realiteit worden
  • gaan we klimaatverandering tegen. Door efficiënter gebruik van materialen wordt minder CO2 uitgestoten en wordt minder afval verbrand.

Draagvlak
Afgelopen weken hebben veel partners uit Nederland en Vlaanderen zich als lid aangemeld bij de Statiegeldalliantie. Hierdoor is een breed maatschappelijk draagvlak zichtbaar gemaakt. De Statiegeldalliantie roept de Nederlandse en de Belgische regering op om in 2018 statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Het lidmaatschap van Leudal past bij de gemeentelijke doelstelling om bij te dragen aan een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen