‘Horn is geen stad, maar woningbouw is een stedelijke functie’

Foto: John Hölsgens

HORN – Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) vraagt in een brief aan het college van B&W aandacht voor de ruimte die veehouderijen rond de Rijksweg in Horn geboden wordt om uit te breiden.

Uit de dossiers blijkt namelijk dat bij aanvragen voor uitbreiding of wijziging van de bedrijfsopzet, als uitgangspunt wordt genomen dat de woningen aan de Rijksweg worden opgevat als woningen in een ‘overigens agrarische omgeving’. Wagemans, die er zich van bewust zegt te zijn dat de veehouderijen daar al sinds oudsher gevestigd zijn, vindt dat toch een vreemd uitgangspunt.

Stedelijke omgeving
‘De redenering die in het verleden werd gevolgd is dat de woningen aan de Rijksweg geen ‘stedelijke omgeving’ vormen’, zo schrijft Wagemans in een brief aan het college.  ‘Er wordt in de stukken, ook door de toenmalige bezwarencommissie, gesteld dat Horn geen ‘stad’ is. Echter, het begrip ‘stedelijk’ heeft in de ruimtelijke ordening een geheel andere betekenis. Woningbouw wordt beschouwd als een ‘stedelijke functie’, los van de vraag of die woningbouw plaatsvindt in een stad of in een plattelandskern. De merkwaardige redenering dat Horn geen stad is, lijkt ingegeven door de wens een bedrijf ruimte te verschaffen op een locatie waar dat anders niet mogelijk zou zijn geweest.’

Slimmigheidjes
Daarmee wordt geen recht gedaan aan burgers die bezwaar maken tegen plannen omdat ze overlast ondervinden of overlast in de toekomst vrezen, vindt het raadslid. ‘Dan wordt voorrang gegeven aan juridische slimmigheidjes in plaats van burgers recht te verschaffen. Mij lijkt dringend noodzakelijk dat dit beleidskader wordt bijgesteld. Het kan niet zo zijn dat door het handhaven van een merkwaardige interpretatie van regels, de spanning tussen agrarische activiteiten enerzijds en een gezonde leefomgeving van burgers anderzijds verder zou kunnen worden vergroot. Temeer omdat het beleid er juist op gericht is die spanning te verminderen’, aldus Wagemans.

Aanpassing
Het raadslid verzoekt het college – voor zover dat nog nodig mocht zijn – kennis te nemen van de besluitvorming in het verleden en voorstellen te doen, in het bijzonder een aanpassing van de milieucategorie en deze voor te leggen aan de Commissie Fysiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen