Vrouwelijke prins: in Ell laten ze zich niet van de ‘Wies’ brengen

Foto: www.moerebuuk.nl

ELL – Plotseling verscheen daar de tweet van de Dorpsraad Ell online: ‘De eerste vrouwelijke prins van Leudal?’, zo vroeg men zich af.

Het rechtvaardigde een bezoek aan de website van de plaatselijke Moerebuuk en ziedaar: een trotse Wies I poseert als 67e prins onder het motto ‘Gaotj uch lekker in dit fieëstje minge… En laotj uch door niks en neemes vanne “Wies” bringe!’

Geen primeur
We gingen er even vanuit gaan dat Ell inderdaad een primeur te pakken had. Geen landelijke, want Oss had in 2013 al een vrouwelijke prins. Ook in Limburg was het geen unicum: in Eysden bijvoorbeeld voerde vorig jaar een feminien trio de vastelaovesstoet aan. Wanneer we verder in de geschiedenis graven komen we meer vrouwelijke prinsen tegen, die eveneens zo – en dus geen prinses – genoemd werden.

Strakke regels
Het was Marion van den Bercken die ons er echter op attendeerde dat Nunhem al twee keer een prinses had. In 2016 nog met Marleen I. Let wel: hier ging het dan wel weer om de vrouwelijke term. Primeur of niet: ondanks dat er rondom het gebruik van prins carnaval vaak strakke regels gelden, willen de Moerebuuk blijkbaar een beetje met de tijd meegaan. Bovendien hoort vastelaovend wel een beetje de normale verhoudingen om te draaien en de zaken op zijn kop te zetten. Daar zijn ze in Ell in ieder geval in geslaagd…

Reacties

article
11932
In Ell laten ze zich niet van de 'Wies' brengen
ELL – Plotseling verscheen daar de tweet van de Dorpsraad Ell online: ‘De eerste vrouwelijke
https://leudal.nieuws.nl/2018/01/08/vrouwelijke-prins-ell-laten-zich-wies-brengen/
2018-01-08T12:43:10+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/01/08123905/2018_Wies.jpg
De Moerebuuk, Ell, primeur, vrouwelijke prins, Wies I
Vastelaovend