Rondom het Leudal: aandacht voor de ambachtsschool De Heibloem

Klooster en internaat De Heibloem in 1947
Klooster en internaat De Heibloem in 1947
Foto: via Studiegroep Leudal

LEUDAL – Het winternummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen. Daarin onder meer aandacht voor de ambachtsschool van het klooster De Heibloem, in de periode 1917-1960.

Het artikel van Heibloem-kenner bij uitstek Jan Verkennis beschrijft dit internaat met vakschool, aanvankelijk alleen voor internen bedoeld. Naderhand waren ook externen welkom, waardoor hele generaties jongeren uit het Leudalgebied én daarbuiten hier vakonderwijs kregen.

Evacuatie
Verder Léon Janssen uit Heel, die verhaalt over de herinneringen aan zijn evacuatie als 6-jarige naar de rijksweg in Horn, waar hij en zijn familie werden opgevangen zij bij de families Levels en Graebe. Harrie Sleutels schrijft over het Mariabeeld, dat terug is in het Sint Antoniusklooster in Buggenum. Phlip Bossenbroek heeft alle bekende floristische gegevens van het Leudal tussen 1900 en 2013 geïnventariseerd en bewerkt. De belangrijkste resultaten en conclusies beschrijft hij in een zeer lezenswaardig, tweedelig artikel.

Franse tijd
De Franse tijd in Horn wordt uitvoerig beschreven door Mart Graef, die hiervoor teruggrijpt op twee ooggetuigenverslagen uit die tijd. Koster Willem Peters (1770-1852) en landbouwer Jan Mathijs Timmermans (1778-1847) maakten de zeer interessante aantekeningen. Thijs Zeelen beschrijft het weer in de herfst van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op het najaar van 1981, met veel sneeuw en schaatspret.

Abonnee
Heeft u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kunt u voor 17 euro met ingang van 2018 abonnee worden van Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle nummers, die in 2017 zijn verschenen. U kunt zich opgeven per e-mail via [email protected] of telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen