Wisseltentoonstelling over de Oude Kerk van Haelen in het Leudalmuseum

Foto: BCL

HAELEN – Vanaf 14 januari tot en met 15 april is er in het Leudalmuseum een nieuwe wisseltentoonstelling te bezichtigen over de Oude Kerk van Haelen.

De tentoonstelling is opgezet door de werkgroep Heemkunde van de Studiegroep Leudal en omvat een grote hoeveelheid unieke foto’s en teksten over de voormalige Kerk van Haelen.

‘Margelsteenen’
Wanneer gesproken wordt over de Oude Kerk van Haelen, dan wordt de kerk bedoeld van voor de oorlog. Er zullen dus niet zo heel veel Haelenaren meer zijn die zich deze kerk nog kunnen herinneren. Het is immers al zo’n 73 jaar geleden dat de kerk door oorlogsgeweld totaal vernietigd werd. De geschiedenis gaat echter veel verder terug. Uit overlevering blijkt dat er al rond 1200 een kerkje stond, op dezelfde plek als de huidige kerk. De toren was gebouwd in speklagen: afwisselend mergel- en baksteen. In 1827 werd de bouwvallige toren hersteld, waarbij ‘wel zeven karren margelsteenen werden ingemetselt, die gehaelt zijn van het oud kasteel van Goor te Neer’.

Cuypers
Tussen 1857 en 1859 werd de toenmalige kerk afgebroken, maar de toren bleef bestaan. Het was de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, die vervolgens tegen deze gehandhaafde toren een nieuwe kerk bouwde. Het bleek ook een van de eerste kerken van Cuypers te zijn. In 1937 werd de sacristie vergroot.

Standbeeld Pierre Cuypers in Roermond (Foto: John Hölsgens)

Op 15 november 1944 werd de toren opgeblazen door de terugtrekkende Duitse troepen. Daarbij werd de kerk zo zwaar beschadigd dat ze in 1946 helemaal gesloopt moest worden. Tot december 1948 vonden de kerkdiensten daarom plaats in de kapel van het kasteel Aldenghoor. In 1948 kwam de – inmiddels eveneens verdwenen – noodkerk aan de Keverbergstraat gereed, die dienst deed tot 1955: het jaar dat de huidige parochiekerk opgeleverd en geopend werd.

Bedevaartsplaats
In de wisseltentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de Heilige Apollonia. Haelen was namelijk aan het begin van de vorige eeuw een heuse bedevaartsplaats was waar de Apollonia werd vereerd. De Heilige Apollonia (± 248 na Christus) behoort tot de groep van zogenaamde medische heiligen. In de geschiedenis van haar marteling wordt geschreven over het breken van haar tanden door middel van stokslagen en het breken van haar kaken. Zij is daarom ook martelares en de patrones tegen kiespijn. Ook is zij om die reden de beschermheilige van de tandheelkunde. Zij wordt altijd afgebeeld met een tang, met in de bek van de tang een kies.

Lezing
Zoals gebruikelijk bij de wisseltentoonstellingen van de Studiegroep zal er ook nu tenminste één lezing aan deze tentoonstelling worden gekoppeld. Titel en datum van de lezing(en) zullen nog nader bekend gemaakt worden, via onder andere de website van de Studiegroep. Het museum aan de Roggelseweg 58 in Haelen is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandagen. Voor de juiste openingstijden zie www.bezoekerscentrumleudal.nl of www.studiegroepleudal.nl. De entree bedraagt 2 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen