Molenaarsambacht internationaal erkend als immaterieel cultureel erfgoed

LEUDAL – Het molenaarsambacht is sinds kort ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij de UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

Immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties.

Impuls
Deze internationale erkenning betekent een grote impuls voor het molenbehoud, nu en in de toekomst. Door het beschermen van het molenaarschap wordt dit ambacht levend gehouden en vaardigheden doorgegeven. Nederland is altijd al een molenland geweest en de erkenning is een steun in de rug voor de vele beroeps- en vrijwillige molenaars die er voor zorgen dat de historische wind- en watermolens blijven draaien.

Bijzondere dagen
Ook Leudal kent als Limburgse molengemeente veel molenaars die onze wind- en watermolens onderhouden, regelmatig laten draaien en openstellen voor publiek. Molenstichting Leudal behartigt de belangen van deze molenaars, maar zorgt ook voor een nieuwe aanwas zodat het molenaarschap in Leudal niet verloren gaat. De bescherming van het molenaarsambacht helpt nu de Molenstichting nog beter om haar taken goed uit te voeren. Ook in 2018 zijn er weer bijzondere dagen om de molens te bezoeken: op 12 en 13 mei zijn de Nationale Molendagen en op 8 en 9 september vinden de Open Monumentendagen plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen