Nieuwe huwelijksvermogensregels: minder delen als basis

Foto: Pixabay - Pexels (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Heeft u trouwplannen of plannen om uw partnerschap te registreren? Dan moet u er rekening mee houden dat per 1 januari 2018 de huwelijksvermogensregels veranderen.

Trouwt u na deze datum zonder huwelijkse voorwaarden en besluit u op termijn te gaan scheiden? Dan hoeft u minder te delen met uw partner.

Vermogen
Wanneer u voorafgaand aan uw huwelijk geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris laat vastleggen, trouwt u automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Hieronder valt al het aanwezige vermogen (bezittingen en schulden) en het toekomstige vermogen. Gaat u scheiden, dan zal het aanwezige vermogen ‘fiftyfifty’ gedeeld worden – enkele uitzonderingen daargelaten.

Giften
Trouwt u echter na 31 december 2017 dan gebeurt dat in beperkte gemeenschap van goederen. Kort gezegd valt hieronder alleen het vermogen dat u en uw echtgenoot/echtgenote opbouwen vanaf de huwelijksdatum en het vermogen dat u al samen had, voor deze tijd. Bij een scheiding wordt het vermogen dat behoord tot de beperkte gemeenschap van goederen fiftyfifty gedeeld. Erfrechtelijke verkrijgingen en giften blijven voortaan automatisch buiten de beperkte gemeenschap van goederen; dus ook als er geen uitsluitingsclausule is vastgelegd.

Meer weten
Wilt u meer weten over deze nieuwe regels? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid, op www.notaris.nl of ga langs bij je notaris.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen