Overeenkomst met Bosgroep Zuid verlengd: Leudal wil meer biodiversiteit

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De beheerovereenkomst tussen de gemeente Leudal en de Bosgroep Zuid Nederland is verlengd voor de periode van 2017 tot 2026.

Bij het beheer van de bos- en natuurterreinen ligt de nadruk vooral op de natuur- én recreatieve waarden. Daarnaast is duurzaam ondernemen een belangrijke aspect. In totaal gaat het om circa 180 hectare natuur in de nabijheid van Ell, Haelen, Horn en Roggel.

Coöperatie
Met dit beheer streeft de gemeente Leudal naar een verdere doorontwikkeling in de gemeentelijke bos- en natuurterreinen. Bosgroep Zuid Nederland is een coöperatie van bos- en natuureigenaren, heeft geen winstoogmerk en is actief in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Het beheer is gericht op het behoud van de bestaande waarden en een positieve ontwikkeling van de in Leudal voorkomende fauna. Een concreet voorbeeld hiervan is de bosverjonging. Ten gunste van de biodiversiteit en natuurlijke bosvormen wordt daarbij gekozen voor inheemse soorten, passend bij de voorkomende en gewenste fauna.

Mensontwikkelbedrijf
Bij de voorbereiding van maatregelen vindt ook onderzoek naar aandachtssoorten plaats. Een voorbeeld hiervan is de ijsvogel in het beekdal van de Tungelroyse Beek. Waar mogelijk worden bij het regulier beheer maatregelen ten behoeve aandachtssoorten als deze uitgevoerd. Binnen de gemeente Leudal wordt overigens ingezet op samenwerking met het gemeentelijk Mensontwikkelbedrijf. Het mensontwikkelbedrijf bestaat uit uitkeringsgerechtigden met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Zij ondersteunen de buitendienst met werkzaamheden in de openbare ruimte. Juist omdat de Bosgroep een coöperatie is, worden kansen eerder gezien en benut.

Boomplant
Het natuurgebied Heijkersbroek bij Ell maakt ook onderdeel uit van de nieuwe beheerovereenkomst. In de weide worden twee boomgroepen aangeplant. Deze werkzaamheden worden op maandagmiddag 18 december, in het teken van de nieuwe beheerovereenkomst, uitgevoerd. Om 14.30 uur zullen wethouder Verlinden en de regiomanager van Bosgroep Zuid Nederland een boom planten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen