Raadslid Wagemans: ‘Tijd voor een stevige koers contra Landgoed Leudal’

Foto: John Hölsgens

HAELEN – Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) acht de tijd rijp voor een ‘stevige koers’ contra Landgoed Leudal in Haelen. Hij komt tot die stelling nadat door de eigenaar van het Landgoed een verzoek is ingediend om een indertijd als trainingscentrum vergund paviljoen in gebruik te nemen voor huisvesting van seizoenarbeiders.

Door de opeenvolging van activiteiten en vergunningen kan er langzamerhand weinig twijfel meer bestaan over het feit dat de plannen uit 2010, voor realisering van een hoogwaardig Landgoed voor Managementtrainingen, in wezen een dekmantel zijn geweest voor de huisvesting van zoveel mogelijk seizoenarbeiders, vindt Wagemans.

Gewaarschuwd
‘Onze fractie heeft daar meerdere malen voor gewaarschuwd. Uit deze aanvraag blijkt dat wat bedoeld, althans gepresenteerd werd als trainingscentrum in feite ook al bedoeld is voor seizoenarbeiders. Het valt te betreuren dat door de meerderheid van de raad indertijd is besloten eerst voor Landgoed Leudal in het bestemmingsplan rechten op huisvesting van seizoenarbeiders vast te leggen en vervolgens te besluiten dat dit recht aan andere campingeigenaren in de toekomst komt te vervallen’ aldus Wagemans.

Vrij spel
Daarnaast vindt het raadslid het droevig dat handhaving van regels door de jaren heen nauwelijks heeft plaatsgevonden, waardoor men vrij spel had om in strijd met regels te handelen. ‘Keer op keer werd een schimmenspel opgevoerd, dat telkens weer uitmondde in juridische discussies. De ene na de andere overtreding werd geconstateerd en de gemeente moest door derden worden geattendeerd op brandonveilige situaties, maar liet jarenlang na stevig op te treden’, zo schrijft Wagemans in een brief aan het college.

Te lankmoedig
‘Naar ik verneem is het afgelopen jaar eenduidig vastgesteld dat er sprake is van huisvesting van seizoenarbeiders, op locaties binnen het Landgoed waar dat uitdrukkelijk niet is toegestaan. Ik geef u in overweging daartegen hard op te treden, inclusief het afromen van aanzienlijk verkregen voordeel als gevolg van overtreding van regels. Dat geldt temeer nu de gemeente mogelijk met schadeclaims te maken krijgt als gevolg van nalatigheid’ luidt het advies van het raadslid. ‘Telkens weer werd een tegemoet tredende houding van de gemeente misbruikt. Strakke en regelmatige controle en handhaving van regels is aan de orde. De situatie moet worden doorbroken dat de gemeente telkens weer juridische procedures verliest als gevolg van te lankmoedig optreden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen