Leudal: samenwerking met andere gemeenten in de regio kan beter

Foto: John Hölsgens

LEUDAL –  Het college van de gemeente Leudal ziet kansen om in de toekomst intensiever en effectiever samen te werken met andere gemeenten in de regio.

‘We doen dit in het belang van onze inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen. Als Leudal zijn we immers te klein om een aantal taken volledig zelfstandig op een kwalitatief niveau uit te voeren.’

Duidelijkheid
Dat schrijft het college in een brief naar de gemeenteraad en naar colleges van omliggende gemeenten. De huidige samenwerking kan in ogen van Leudal wel beter en de gemeente wil duidelijkheid scheppen over hoe men met de huidige – en vooral de toekomstige – samenwerkingen omgaat. Leudal wil bovendien ook de andere gemeenten aansporen een eigen visie op regionale samenwerking te ontwikkelen.

Roermond
Leudal heeft alvast een aantal uitgangspunten geformuleerd. Men gaat uit van samenwerking op de schaal van Midden-Limburg en Roermond is daarbij een gedroomde eerste partner. Leudal ziet graag dat de Maasstad vanuit haar positie het verdere initiatief neemt. De gemeente pleit er daarnaast voor dat samenwerking principieel in een gemeenschappelijke regeling vorm krijgt. In regionaal verband werkt men in elk geval samen op de grote thema’s, zoals bedrijfsvoering, Sociaal Domein en de Omgevingswet. Binnen de SML werkt Leudal tenminste samen op de terreinen economie, toerisme, recreatie en wonen.

Resultaten
Leudal stelt heel duidelijk dat samenwerking in Midden-Limburg op termijn geen kans van slagen heeft, wanneer er geen duidelijke verantwoordelijkheden, doelen, resultaten en publieke waarden aan worden gekoppeld. Het zou hier in het verleden wel eens aan ontbroken hebben.

Te abstract
De uitgangspunten die Leudal formuleert komen voort uit een analyse van de huidige samenwerking binnen de SML. Die is in ogen van de gemeente te vrijblijvend en biedt deelnemers ruimte om lokale afwegingen te maken. Er zijn de afgelopen jaren wel verschillende successen geweest, maar die waren te vaak afhankelijk van de inzet van individuele bestuurders. Huidige doelen zijn nog te abstract en kunnen meer diepgang, helderheid en uitvoerbaarheid gebruiken. Daarnaast constateert Leudal dat het noodzakelijke vertrouwen in elkaars intenties soms teveel ontbreekt.

Vertrouwen
Het college zegt te beseffen dat omvorming van samenwerking niet van de ene op de andere dag gaat. Het verdient volgens Leudal echter aanbeveling dat er vóór de verkiezingen in 2018 door het SML-bestuur, in casu de deelnemende gemeenten, een duidelijk statement voor de toekomst wordt gemaakt. Zo kunnen de nieuwe colleges na de verkiezingen met een ‘vliegende start’ aan de slag. Een nieuw, uitdagend, doel zal de energie en het vertrouwen in de Midden-Limburgse samenwerking zal doen terugkeren, zo is de heersende overtuiging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen