Roggel biedt schrijfmarathon Amnesty International de ruimte

Foto: John Hölsgens

ROGGEL – Vooruit, denk even aan René Froger: alles kan een mens gelukkig maken. Een vers kopje thee bijvoorbeeld. En je kunt nog kiezen ook: welke thee, hoe laat, waar en met wie. Allemaal precies zoals je dat zelf wilt, naar jouw behoefte en wens, zonder controle of zelfs verbod…

Hoe anders is het als je angstig bent, omdat je de hele dag wordt gecontroleerd, geen bewegingsvrijheid hebt, je vrienden niet kunt ontmoeten, zelfs niet vrijuit kunt praten. Niet alleen kunt zijn met je geliefde, niet naar een winkel kunt gaan of op internet kunt aanschaffen wat je hebben wilt. Als je verteerd wordt door angst om wat ‘ze’ je gaan aandoen. En ook die angst voor pijn en vernedering is op zichzelf al een vorm van kwelling en onderdrukking.

Levensgevaarlijk
Op het moment dat jij dit leest, zijn er mensen die leven met deze angst. En die angst is vaak heel reëel. Er zijn regimes die mensen onderdrukken, wanneer zij het niet met die regering eens zijn. In een gezonde democratie zijn we blij met een kritische kijk op de gang van zaken, om zodoende verbeteringen in gang te kunnen zetten. Hoe anders is het wanneer commentaar per definitie als negatief gezien wordt en als een persoonlijke aanval. En daarmee levensgevaarlijk om uit te spreken…

Actie
Dit besef van onze vrijheid, versus al het onrecht en het lijden bij onze medemens -ook al kennen we hem/haar niet persoonlijk- roept op tot actie. Één dag in het jaar kunnen we onze vrijheid gebruiken om ervoor te kiezen een vuist te maken voor deze kwetsbare mensen. Op andere dagen in het jaar, zijn organisaties als Amnesty International onze vertegenwoordigers en kunnen we ons dagelijks leven leiden, in de veilige wetenschap dat anderen de rechten van onze niet-vrije medemens verdedigen. Hoe fijn is dat?

Welkom
Op 10 december, al jaren de internationale dag voor de rechten van de mens, laat Leudal in gezamenlijkheid zien mee te voelen met onze medemensen, die onfortuinlijk achter de tralies zitten omdat ze hun mening hebben geuit. Kom die dag daarom naar café Tonvannebekker met Gemma, aan de Kerkveldweg 1 in Roggel, waar de inmiddels traditionele schrijfmarathon wordt gehouden. Het schrijvende publiek wordt bovendien een hart onder de riem gestoken door muzikale optredens, woordkunst en massage. En natuurlijk wordt er gezorgd voor koffie en later soep. Een niet te missen gelegenheid om goed te doen. Wees welkom! Een bijdrage aan of in de vorm van postzegels wordt overigens zeer gewaardeerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen