Samen Verder verheugd over provinciale opdracht onderzoek naar ontwerp N280

Foto: John Hölsgens

LEUDAL/ROERMOND – Ria Teluij heeft het college van Gedeputeerde Staten van Limburg – en meer in het bijzonder gedeputeerde Geurts (PvdA)  – laten weten verheugd te zijn met de provinciale opdracht tot een studie naar mogelijke wijzigingen in het ontwerp van de N280 in Roermond.

Eerder had de Roermondse gemeenteraad aangegeven zo’n studie niet opportuun te vinden met het oog op kosten en planvertraging. De volledige fractie Samen Verder ondersteunt Teluij in haar conclusies.

Open blik
‘Onze fractie constateert met vreugde dat de provincie met deze stap aangeeft allesbehalve dogmatisch te zijn en met een open blik de planmatige opzet durft te (her)beoordelen’ schrijft Teluij naar Maastricht. ‘Als grootste fractie in de gemeente Leudal hebben wij, samen met een raadsmeerderheid, jarenlang onafgebroken gepleit voor de 5 E variant, evenals overigens de raadsmeerderheid in de naburige gemeente Maasgouw. Anno 2017 blijkt overduidelijk dat de in februari 2014 gekozen 3 C variant tegen een veelheid van problemen aanloopt, bij de praktische invulling van het aanvankelijk in kaart gebrachte tracé. Planologisch en kostentechnisch blijken er nogal wat spreekwoordelijke beren op de weg gekomen, zelfs in die mate dat van de oorspronkelijk in de eerste fase MER onderzochte 3 C variant de facto geen sprake meer is’ aldus het raadslid uit Baexem.

Geen obstructie
‘Wij hechten er aan primair te benadrukken dat het sturen van deze brief in geen enkel opzicht de intentie in zich heeft tot het plegen van enige vorm van bestuurlijke obstructie’ vervolgt Teluij. ‘Wij hadden, hebben en zullen ook in de toekomst samenwerking tussen provincie en gemeente op de meest positieve wijze in de praktijk willen brengen. Wel is het onze verantwoordelijkheid naar onze burgers toe om voor het beste resultaat te gaan. Dat impliceert zaken zo nodig te laten heronderzoeken en te heroverwegen, wanneer daarvoor voldoende moverende redenen zijn.’

Gewijzigde inzichten
Samen Verder verzoekt de provincie nu in de tweede MER alsnog de 5 E variant mee te nemen en de uitkomst daarvan objectief te vergelijken met de huidige, gewijzigde 3 C. ‘Het zou zomaar kunnen dat de provincie dan zowel uit oogpunt van verkeersveiligheid, verkeersdoorstroming en kostenoverwegingen tot gewijzigde inzichten komt’ meent Teluij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen