Over gebrek aan belangstelling voor glasvezel in buitengebied niet te klagen

HEYTHUYSEN – Een bomvolle zaal in de Bombardon, een tweede zaal waar via tv-schermen te volgen is wat er in de grote zaal op het podium gebeurt. Is er een crisiscentrum ingericht vanwege een ramp? Brengt Rowwen Hèze een verrassingsoptreden? Voor een bonte avond is het in ieder geval nog te vroeg. Maar wat was er dan aan de hand, maandagavond in Heythuysen?

Welnu, er was een informatieavond georganiseerd door de provincie Limburg, de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas en Weert, Ondernemend Limburg en CIF (Communication Infrastructure Fund), voor de inwoners van het buitengebied van de betreffende gemeenten.

Uitdaging
Bewoners van het buitengebied ervaren namelijk in toenemende mate hinder van de huidige gebrekkige internetverbinding. Maar aanleg is een behoorlijke uitdaging, in verband met de hogere kosten. Glasvezel is geen nutsvoorziening en er is geen subsidieverstrekking. Er is lang gewerkt aan een model om glasvezel mogelijk te maken voor het buitengebied, twee en een half jaar om precies te zijn, maar nu wil CIF beginnen met de aanleg.

Gezamenlijkheid
‘Volgend jaar moet er gestart worden’, geeft gedeputeerde Hans Theunissen (D66) voorafgaand aan de informatiebijeenkomst aan. ‘Het is een project wat we in gezamenlijkheid uitvoeren. De provincie, de gemeenten en ondernemend Limburg. Ik heb het dan over het MKB, de Limburgse werkgeversvereniging en de LLTB. Ook de Vereniging van Kleine Kernen heeft zich achter het project geschaard. Om het te laten slagen zal 51 procent van de circa 8500 bewoners van het buitengebied waar we het hier over hebben, een handtekening onder een eenjarig contract moeten zetten. Als dat lukt kunnen we beginnen.’

Hans Theunissen (D66)

Tevreden
Gezien de enorme belangstelling die later die avond zou blijken, lijkt dat wel goed te zitten. De toegestroomde inwoners werden uitgebreid geïnformeerd over de stappen die tot nu toe zijn gemaakt in het proces. Daarnaast werd informatie gegeven over de acties die de komende periode worden ondernomen, zoals het in kaart brengen van de wensen die leven. Wethouder Piet Verlinden (Samen Verder) toonde zich een tevreden man. ‘Mensen in het buitengebied van Leudal, zeker agrariërs, vragen hier al jaren om. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we die 51 procent moeiteloos gaan halen. In de huidige tijd is snel internet immers net zo belangrijk als gas, water en licht.’

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen kan via www.glasvezelbuitenaf.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen