Klachten over dienstverlening en handelwijze Plangroep

Foto: Pixabay - stevepb (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De Plangroep is een organisatie die door de gemeente Leudal is ingehuurd op het terrein van schuldhulpverlening en budgetbeheer. Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) heeft het college van B&W laten weten dat hem zeer regelmatig klachten bereiken over de wijze waarop de Plangroep deze taken uitvoert.

De klachten hebben betrekking op een trage afwikkeling van zaken, waardoor de financiële problemen van de betreffende burgers verder zouden toenemen. Dat terwijl de Plangroep deze problemen dus juist zou moeten helpen oplossen.

Regels
Ook zijn er volgens Wagemans klachten over de wijze waarop burgers te woord worden gestaan: ‘Men gaat uit van de eigen regels en is weinig bereid zich in problemen te verdiepen. Het woord van de Plangroep is wet. Dat is des te meer storend aangezien het burgers betreft die zich in een kwetsbare positie bevinden’ aldus het raadslid.

Verantwoordelijkheid
‘Naar ik verneem is de gemeente zelf zowel ambtelijk als bestuurlijk slechts moeilijk aanspreekbaar op dergelijke klachten’ vervolgt Wagemans. ‘Er wordt een opstelling gekozen waarbij men stelt dat de Plangroep verantwoordelijk is. Die houding is niet alleen opmerkelijk, maar wekt ook verbazing omdat de Plangroep door de gemeente Leudal wordt ingehuurd en betaald. Dan zou het toch normaal zijn dat toezicht wordt gehouden op de wijze waarop de opgedragen taken worden uitgevoerd, in plaats van de eigen verantwoordelijkheid uit de weg te gaan.’

Controle
Het raadslid verzoekt het college om ervoor te zorgen dat de afstandelijke houding wordt beëindigd en dat de uitvoering van de aan Plangroep opgedragen taken gecontroleerd gaat worden. Daarbij zouden burgers betrokken moeten worden, die ervaringen hebben met de Plangroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen