Steeds minder ‘familiegevoel’ bij de brandweer

Foto: Pixabay - petkation (CC0-Public Domain)

LIMBURG – In juni is, in opdracht van het Veiligheidsberaad, een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van brandweermensen over ontwikkelingen in hun werk en binnen de brandweerorganisatie. Het was voor het eerst dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd.

Alle brandweerlieden in Nederland is gevraagd een vragenlijst in te vullen. De resultaten hiervan zijn nu bekend.

Hartverwarmend
Vakbonden, vakvereniging en Veiligheidsberaad van burgemeesters zijn samen opgetrokken bij dit onafhankelijke onderzoek. In het onderzoek wordt aandacht besteed aan thema’s als betrokkenheid, regelruimte, verhouding medewerkers en leiding en ervaringen met uitruk op maat. Op de website van Brandweer Nederland staat de landelijke rapportage. ‘Maar liefst 92 procent van onze collega’s zegt er trots op te zijn om brandweerman of –vrouw te zijn. Dat is hartverwarmend’ zegt Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland.

Resultaten Limburg
Bij Brandweer Limburg-Noord is aan 900 brandweermensen gevraagd de enquête in te vullen. Uiteindelijk heeft 23 procent van het personeel hier gehoor aan gegeven. De rapportage van Brandweer Limburg-Noord is te vinden op deze website. De resultaten komen grotendeels overeen met de landelijke cijfers. Wat onder andere uit die cijfers blijkt, is dat veel brandweermensen steeds minder het gevoel hebben dat de brandweer ‘een familie’ is. Bovendien vinden zij dat de afstand tussen management en werkvloer groot is. Ook geven brandweermensen aan dat ze minder dingen zelf kunnen regelen. In Limburg-Noord zijn de ervaringen met het uitrukken met snelle interventievoertuigen positief.

Waardering
Het merendeel van het brandweerpersoneel geeft aan dat de betrokkenheid bij het werk en de organisatie groot is. Brandweermensen vinden het werk plezierig en belangrijk en krijgen veel waardering van vrienden en familie. Vooral de verbondenheid met de eigen post is groot. De meesten erkennen dat het lastig is om nieuwe vrijwilligers binnen te halen en vinden dat de organisatie daar meer aan kan doen.

In gesprek
Kevin Wolters (manager afdeling incidentbestrijding) geeft aan: ‘De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen op de brandweer af gekomen. Er is geregionaliseerd en er is bezuinigd. De betrokkenheid van onze brandweermensen bij hun werk is nog steeds erg groot. Ze komen graag naar hun werk. Dat doet me goed. Er zijn echter ook aanknopingspunten voor verbetering, daarover ga ik graag met OR en medewerkers in gesprek.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen