Gratis naar klimaatfilm ‘Before the flood’ in Haelen

HAELEN – Op dinsdag 10 oktober draait om 19.30 uur de klimaatfilm ‘Before the Flood’ (2016). Deze spraakmakende documentaire van National Geographic wordt gratis vertoond bij Bezoekerscentrum Leudal in Haelen.

De film volgt acteur Leonardo DiCaprio in zijn rol als ‘vredesambassadeur’ van de Verenigde Naties. DiCaprio reist over de wereld om de gevolgen van ons veranderend klimaat te aanschouwen. Vóór de voorstelling zal wethouder Piet Verlinden van Leudal kort toelichten waarom gemeente Leudal deze gratis vertoning mogelijk heeft gemaakt en wat de gemeente doet om haar steentje bij te dragen om de wereldwijde klimaatverandering te beperken.

Oplossingen
Om mensen te laten zien hoe ernstig de gevolgen van een veranderend klimaat zijn, ging DiCaprio op zoek naar de veranderingen die nú al aan de gang zijn. ‘De tijd om hierover te steggelen is voorbij, we hebben bijna geen tijd meer’, aldus de Amerikaanse acteur over de boodschap van de film ‘Before the Flood’. De documentaire toont DiCaprio bij zijn reizen naar vijf continenten en het Noordpoolgebied, waarbij hij spreekt met wetenschappers, wereldleiders, activisten en lokale bewoners om een beter beeld te krijgen van de klimaatproblematiek en te zoeken naar concrete oplossingen.

Metafoor
De film begint trouwens dicht bij huis, met een scene over het schilderij ‘Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch. De drie panelen van het werk, ‘het paradijs, de zondeval en de hel’, dienen in de film als metafoor voor de richting waarheen de aarde zich begeeft. De film wordt op initiatief van gemeente Leudal in samenwerking met Studiegroep Leudal vertoond, als onderdeel van een activiteitenreeks rondom de tentoonstelling ‘Duurzaamheid en Energietransitie, meer dan alleen ambitie’. Die tentoonstelling is nog tot en met 7 januari 2018 te bezoeken in het Leudalmuseum aan de Roggelseweg 58 in Haelen.

Aanmelden
De filmvertoning op 10 oktober is gratis toegankelijk, maar u dient zich hiervoor wel per e-mail aan te melden via [email protected].  Vanaf 19.00 uur is de zaal geopend en wordt u een kop koffie of thee aangeboden door de gemeente Leudal. Na de film kunt u napraten in bezoekerscentrum en is de bar geopend bij restaurant Sint Elisabethshof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen