Windenergieplannen volgende week in de gemeenteraad

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Op 26 september worden er twee initiatieven voor windenergie aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad besluit dan of zij medewerking wil verlenen. Initiatiefnemers zijn al langer bezig om de haalbaarheid van een windmolenpark te onderzoeken. De plannen daarvoor worden steeds concreter.

In totaal waren er zes initiatieven voor windenergie in Leudal ingediend. Het college van Burgemeester en Wethouders besloot op 15 augustus om twee plannen aan de gemeenteraad voor te leggen.

Windpanel
Aan de basis van dit besluit ligt onder andere een advies van een onafhankelijk deskundig windpanel, dat door de provincie is ingesteld. Dit panel heeft vooral gekeken naar omgevingsparticipatie, financiële participatie en de landschappelijke inpassing van de windmolens. De twee plannen zijn de uitbreiding van het bestaande windpark aan de Boerderijweg en een nieuw windparkje met maximaal drie molens, in het gebied de Kookepan in Neer.

Tegenstand
Als de raad de initiatieven steunt, dan kunnen de initiatiefnemers de plannen verder gaan uitwerken tot een aanvraag van een omgevingsvergunning. Op deze aanvragen kunnen zienswijzen worden ingediend en is inspraak mogelijk. Bij goed gevolg kan een verdere procedure worden voortgezet. Communicatie is daarbij van cruciaal belang. De verschillende stappen zijn via meerdere kanalen gecommuniceerd. Mensen weten dat binnen de gemeentes initiatieven zijn om windenergie te realiseren. De verantwoordelijkheid voor de communicatie ligt ook bij de initiatiefnemers. Dit gaat in samenspraak. Doorgaans ziet men ook in andere gemeenten, dat de tegenstand toeneemt zodra plannen concreter worden. Het is daarom van belang het gesprek aan te blijven gaan, zo vindt de gemeente

Energieakkoord
De vier gemeenten Leudal, Peel en Maas, Weert, Nederweert én de provincie Limburg, hebben de intentie uitgesproken om invulling te geven aan het duurzame energievraagstuk. Een vraagstuk dat geldt voor elke provincie in Nederland, voortkomend uit het Nationaal Energieakkoord. De gemeenten en de provincie trekken samen op om windenergie te stimuleren en faciliteren. Hiervoor hebben de partijen uitgangspunten op papier gezet, met onder andere de wens dat opbrengsten uit windmolens zoveel mogelijk terugvloeien in de lokale gemeenschappen.

Doel
Het doel is om mogelijk te maken dat in 2020 de eerste windmolens, bij voorkeur in coöperatief verband, kunnen worden gerealiseerd. De partijen werken dan ook intensief samen om dat te realiseren. In iedere gemeente wordt tenminste één windenergielocatie ontwikkeld van vier à vijf windturbines.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen