D66: koppeling van werk en inburgering biedt beste kansen voor integratie

Foto: John Hölsgens

LEUDAL  – In juli 2016 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college de opdracht gaf een actievere rol te nemen om de integratie van vluchtelingen te faciliteren. De motie die D66 samen met Progressief Leudal had ingediend, heeft ervoor gezorgd dat er nu een beleids- en actieplan voor de integratie van asielzoekers en vergunninghouders is gemaakt.

D66 is tevreden dat een meerderheid van de raad en het college het belang van een goede integratie inziet, zowel voor de vluchtelingen als voor de autochtone inwoners, zo laat de partij op haar website weten.

Rolverdeling
Het beleidsplan schept een duidelijkere rolverdeling tussen gemeente, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en andere instanties. Dit was één van de belangrijkste redenen voor het indienen van de motie. De koppeling van werk en inburgering biedt volgens D66 de beste kansen voor een effectieve integratie. Leudal gaat hier de komende jaren op inzetten. Daarnaast wil de gemeente meer mogelijkheden bieden aan asielzoekers om vrijwilligerswerk te kunnen doen en vooral om kinderen te laten deelnemen aan sport, muziek en cultuur. De koppeling met het verenigingsleven en de lokale gemeenschap is ook een punt van het nieuwe beleid.

Zorgpunten
De democraten erkennen ook zorgpunten. Zo geeft het college aan dat het budget voor de werkervaringsplekken zeer beperkt is en dat de kosten nog onbekend zijn. D66 spoort het college aan om indien er grote tekorten zijn, hiervoor terug te komen naar de raad, omdat de fractie dit één van de beste punten uit het actieplan noemt. Daarnaast zijn er verschillen tussen in de gemeente geplaatste statushouders en bewoners van het AZC (asielzoekers). Dit komt omdat er andere instanties (gemeente versus COA) verantwoordelijk voor zijn. D66 vindt het belangrijk dat er een ‘zachte’ overgang is van het COA naar de gemeente, zodat de positieve initiatieven die in het asielzoekerscentrum gestart zijn niet verloren gaan.

Werk
Verder wordt gesteld dat een asielzoeker (geen statushouder) mag werken zodra hij een tewerkstellingsvergunning heeft aangevraagd. Dit moet worden aangevraagd bij het UWV en bewoners moeten zelf werk zoeken. Er wordt ook gesteld dat het COA wel adviseert, maar niet bemiddelt. Dit gaat volgens D66 in de praktijk niet werken. Volgens de fractie moet de gemeente een coördinerende rol pakken en de koppeling maken met de werkervaringsplekken, die aangeboden worden aan de statushouders die al in Leudal wonen. Tenslotte vindt D66 dat, nu laatst duidelijk is geworden dat de helft van alle gemeenten in Nederland geen radicaliseringsbeleid heeft, er ook in Leudal een aantal professionals beschikbaar moeten zijn die mogelijk radicaliserenden op tijd signaleren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen